POULIČNI GRIŽLJAJI

Začinjen paradižnik

Objavljeno 30. julij 2014 20.35 | Posodobljeno 30. julij 2014 20.36 | Piše: Anka Peljhan

Poletje je namenjeno sklepanju novih in utrjevanju starih znanstev, prepletanju vezi, odnosov in pri vsem nam ob strani stoji najbližji zaveznik: hrana.

Druženje je danes sinonim za plemenitenje sebe, širjenje obzorja poznanstev in znanja, polnjenje zakladnice novih doživetij, idej ali naključnih pripetljajev, ki se nam običajno za vedno vtisnejo v kotiček spomina. Danes bogastvo pomeni imeti prijatelje! Prav poletni čas je namenjen sklepanju novih in utrjevanju starih znanstev, prepletanju vezi, odnosov in pri vsem nam ob strani stoji najbližji zaveznik: hrana! Vse je lažje, vse naenkrat postane izvedljivo, še na najbolj kisle obraze se prikrade nasmeh, smeri dogodkov se spreminjajo, dobivajo pozitiven predznak, vse s privlačnim grižljajem. »Hrana lahko premika gore«, ali spreminja svet, skoraj ... O tem priča marsikakšno počitniško branje. Zato naj kuhinja ne postane rutina, še posebno če imamo možnost preseliti se na vrt in ustvarjati, morda malce po otročje, pa vendar ugodimo očem, ki so prvi in zelo pomemben kritik. Še zadnji drobci slabe volje ali poslovne napetosti se razblinijo ob prijetnih okusih in zadovoljstvu prijateljev. Gre za razburljivo mesto, ne nazadnje tudi ob druženju z otroki, ki jih učimo kuharskih veščin, kjer se kujejo načrti, ki izpodrinejo probleme, nastajajo kreativne okusne zamisli, ki sooblikujejo posedanje ob mizi in naslajanje z na prvi pogled preprostimi sestavinami, ki jih z malce ideje predrugačimo ... tudi z otroško domišljijo, ki je vredna spoštovanja.

Za dva

  • 2 manjša zrela paradižnika
  • nekaj rezin čebule
  • rezina parmezana 
ali trdega aromatičnega sira
  • vejici majarona
  • vejici bazilike
  • malo oljčnega olja

Priprava:

Čebulo nareži na tanke palčke.
Prav tako nareži na drobne koščke parmezan ali trdi sir.
V paradižnik naredi luknjice s pomočjo ostrega noža ali zobotrebca in vanje izmenično zabadaj čebulo in sir.
Zgoraj izdolbi luknjo in vanjo potlači sveži majaron in baziliko.
Paradižnike peči v pečici 40–60 minut na 120 stopinjah.
Preden ponudiš, pokapljaj z oljčnim oljem. 

Deli s prijatelji