SIVKA

Začimba za ribe in slastni sladoled

Objavljeno 19. junij 2012 22.20 | Posodobljeno 19. junij 2012 22.21 | Piše: Alenka Sluga

Sivka, dišeča priljubljena zdravilna rastlina.

Sivka je nepogrešljiva tudi pri pikih žuželk (foto: Igor Modic, dokumentacija Dela).

Sivka, ena najbolj dišečih, najbolj priljubljenih, znanih in najstarejših zelo zdravilnih rastlin, si je v zadnjem času izborila pot tudi v visoko kuhinjo. Prvi sramežljivi cvetovi so se že pokazali na grmičih, še nekaj časa in malo sonca, pa bo zacvetela in zadišala. Res nas vedno spominja na Provanso in na neskončna polja dišečega čudeža, vendar je tudi pri nas razširjena in cenjena.

Seznam, pri katerih težavah vse lahko pomaga, je dolg, star in vedno mu dodajo kaj novega. Vsi jo poznamo po vonju babičinega perila, še danes jo spravljajo v vrečke, te pa v omare z oblačili. Cenjen je parfum, ki ga najdemo v mnogo kombinacijah, obstajajo pa znanstveni dokazi, da bi eno od njenih olj (perililalkohol) utegnilo imeti v prihodnosti pomembno vlogo pri zdravljenju raka. Predvsem sta cenjena sivkino olje in ekstrakt.

Zdravilni učinki

Nekaj kapljic sivke na senca pomaga pri nespečnosti in nemiru, čaj iz posušenih cvetov pomaga urejati prebavo, miri napetost in spodbuja valove v možganih, ki so povezani s sprostitvijo. Čreslovina v sivki uničuje bakterije in s tem okužbe manjših ran, tudi pri bolečinah v ušesu pomaga. Olje lajša srbenje, z njim si pomagamo pri bolečih pikih žuželk, in ker zmanjšuje prenos živčnih impulzov, ki prenašajo bolečino, je tudi ne prav močno protibolečinsko sredstvo. Nekaj kapljic sivkinega ekstrakta v olju za mazanje bo pregnalo neprijeten telesni vonj in odpravilo odvečen sloj kožne maščobe pri mastni koži.

Kuhinjske dobrote

Odkrili so jo tudi kuharji in kmalu je postala (predvsem v francoski kuhinji) nepogrešljiva pri krepkih ragujih, ribah in mnogo vrstah ratatuja (ratatouille), ki ga mladi listi začinijo in mu dajo značilno aromo in potrebno grenkobo. V zadnjem času delajo iz sivke tudi sladoled in sorbet, pogosto mešano z drugim sadjem.

Sivka z melono in kozjo skuto

Za 4 osebe potrebujemo:

  • Za kremo: 125 g kozje skute, žlico belega balzamičnega kisa, žlico medu, sol, sveži poper, list želatine, namočene v hladni vodi, 50 ml rahlo stepene sladke smetane.
  • Za krekerje: 50 g masla, beljak, ščepec soli, 15 g gladke moke, žlico grobo nasekljanih pinjol.
  • Za melonovo kremo: 80 ml belega balzamičnega kisa, 60 g medu, sol, pol žličke sveže nabranih cvetov sivke, pol sladke zelo zrele melone.

Za melonovo kremo zmešamo beli balzamični kis in med ter zavremo. Dodamo sol in sivkine cvetove, zmešamo in kremi dodamo na majhne kocke narezano melono. Vse sestavine še enkrat dobro premešamo in jih postavimo na hladno.

Kozjo skuto zmešamo s soljo, medom in poprom. Stisnemo želatino in jo v toplem belem kisu razpustimo ter primešamo kozji skuti. Dodamo malo stepeno sladko smetano in vse vlijemo na melonovo kremo. Za eno uro postavimo na hladno.

Za krekerje zmešamo maslo s tekočim beljakom, soljo in moko, na peki papirju maso razvlečemo v tanke in dolge trakove, posujemo z nasekljanimi pinjolami in damo v na 180 stopinj ogreto pečico za devet minut, da se zlato zapečejo. Vzamemo iz pečice in ohladimo. V široke kozarce vlijemo ohlajeno melonovo maso s skuto in okrasimo s krekerji. 

Deli s prijatelji