TESTENINE

Za zaviti ali napičiti

Objavljeno 23. oktober 2012 15.00 | Posodobljeno 23. oktober 2012 15.00 | Piše: Katja Cah

Le redkokdo ne mara testenin. Vsak ima svojo naljubšo obliko in okus, ki mu gre še posebno v slast.

Vas mikajo klasični špageti in rezanci, ki jih s pomočjo žlice ovijemo okrog vilic, ali druge izpeljanke, ki jih preprosto napičimo nanje? Naj vam bodo v navdih naslednji izvrstni in preprosti recepti iz ponatisnjene kuharice Domače jedi založbe Kmečki glas.

Široki rezanci s špinačo in kraško panceto

  • 50 dag širokih rezancev
  • 30 dag špinače v listih
  • 10 dag kraške pancete
  • 5 dag naribanega trdega sira
  • 3 žlice olivnega olja
  • 1 žlica mlade čebule
  • 1 žlička masla
  • sol
  • mleti poper

Široke rezance skuhamo. Špinačo operemo, odstranimo ji trda stebla, jo osušimo in narežemo na širše trakove. Kraško panceto narežemo na majhne kocke. Čebulo olupimo in sesekljamo skupaj z zelenim delom. V posodi segrejemo olivno olje, na njem prepražimo čebulo (ne sme porjaveti), dodamo kraško panceto in minuto pozneje špinačo. Kuhamo tri minute. Večkrat premešamo. Solimo in popramo. Omako porazdelimo po kuhanih rezancih in potresemo z naribanim sirom.

Metuljčki s tunino in paradižnikom

  • 50 dag testenin metuljčkov
  • 40 dag pretlačenega paradižnika
    image
  • 15 dag tunine iz pločevinke
  • 1 majhna čebula
  • 2 žlici naribanega parmezana
  • strok česna, origano, peteršilj
  • olivno olje
  • sol

Na malo olivnega olja prepražimo čebulo. Dodamo pretlačen paradižnik, česen, sol in origano. Omako kuhamo toliko časa, da paradižnikov sok prevre. Potem ji dodamo tunino in nasekljan peteršilj ter še malo pokuhamo na šibkem ognju. Medtem skuhamo testenine in jih prelijemo z omako, posujemo s parmezanom in ponudimo.

Peresniki s tartufi

  • 50 dag peresnikov
  • 2 dag črnih tartufov
  • 2 dag naribanega sira
    image
  • 2 dl smetane za kuhanje
  • 2 rumenjaka
  • 2 žlici masla
  • 2 žlici ekstra deviškega olivnega olja
  • sol
  • mleti poper

Peresnike skuhamo. Tartufe naribamo. V ponvi segrejemo maslo. Ko se raztopi, dodamo polovico tartufov in jih pražimo nekaj minut, nato zalijemo s smetano za kuhanje. Kuhamo, dokler omaka na zavre. Dodamo rumenjaka, solimo, popramo, dobro premešamo in prelijemo po kuhanih peresnikih. Peresnike posujemo s preostalimi tartufi in naribanim sirom. 

Deli s prijatelji