ONINA KUHINJA

Za prevetritev jedilnika: čemaž s sirom

Objavljeno 16. april 2016 15.00 | Posodobljeno 16. april 2016 15.00 | Piše: Katja Cah

Navdušeni nabiralci čemaža se v teh dneh vračajo iz gozdov s širokimi nasmehi in polnimi vrečami v kulinariki vse bolj cenjene aromatične začimbe.

Čemaževi grižljajčki

Še posebno se izkaže v kombinaciji s sirom. Prav ta je rdeča nit receptov z različnih vetrov, ki osvežijo in popestrijo jedilnik. S količino ne gre pretiravati – zaradi zadaha pa tudi bolj občutljivega želodca.

Svež čemaž je bogat z vitamini in minerali. Pomaga pri razstrupljanju telesa, uravnava krvni tlak in preprečuje prehlad. Kdor ga nabira sam, naj bo previden, da si namesto njega ne natrga zelo strupene šmarnice ali podleska. Čemažev značilni vonj spominja na česen.

ČEMAŽEVI GRIŽLJAJČKI

  • pest čemaža
  • olivno ali bučno olje
  • žlica orehov
  • domači mladi sir
  • črn kruh

Nasekljamo čemaž in ga vmešamo v domači mladi sir.

Dodamo olivno ali bučno olje in premešamo.

Na grobo nasekljamo orehe in z njimi posujemo kruhke, ki smo jih premazali s čemažem.

(Vir: Domača kuhna pa to, Otroci slovenskih osnovnih šol in Anka Peljhan, založba Didakta)

SIROV FONDI

 

  • 300 g sira grojerja
  • 300 g sira gavde
  • strok česna
  • 2 dcl suhega vina
  • žlica gustina
  • muškatni orešček
  • 15–20 listov čemaža

Za pomakanje:

  • blanširana zelenjava (cvetača, brokoli, korenček)
  • na kocke narezan kruh

Sir naribamo in zmešamo z žlico gustina, da se enakomerno razmeša.

Česen olupimo in nasekljamo, nato z njim dobro natremo posodo za fondi in vanjo vlijemo vino, ki naj se segreje skoraj do vretja, dodamo sir in zelo počasi talimo in občasno premešamo.

Ko je sir staljen, mu primešamo sesekljan čemaž in začinimo z muškatnim oreščkom.

Posodo s sirom postavimo na gorilnik, ki naj greje na najnižji možni temperaturi.

V stopljen sir na dolgih vilicah pomakamo kruhke in zelenjavo.

(Vir: Gozdna kuhinja, Petra Kavšek, založba Kmečki glas)

PENASTA OMLETA S PARMEZANOM

za 4 osebe

  • šopek čemaža (pribl. 150 g)
  • 100 g parmezana (v kosu)
  • 6 jajc
  • sol
  • 100 g sladke smetane
  • poper
  • sveže nastrgan muškatni orešček
  • 50 g masla
  • sveže nastrgan parmezan (po želji)


Pečico ogrejemo na 120 stopinj Celzija (ventilatorska pečica ni primerna).

Čemaž operemo, do suhega otresemo in narežemo na ozke trakove.

Parmezan drobno nastrgamo.

Ločimo beljake in rumenjake ter beljake in ščepec soli z metlicami ročnega mešalnika stepemo v trd sneg.

Rumenjake raztepemo s smetano, vmešamo parmezan ter začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom.

Čemaž in beljakov sneg vmešamo v zmes (beljakov sneg pri tem sicer upade, vendar kljub temu poskrbi, da bo omleta pozneje rahla).

Maslo stopimo v nepregorni ponvi s prevleko proti prijemanju.

Prilijemo jajčno zmes, pokrijemo in na zelo šibkem ognju pečemo približno 8 minut.

Nato ponev potisnemo v vročo pečico (na sredino) in pečemo še od 8 do 10 minut, da zmes zakrkne, znotraj pa je še vlažna.

Omleto zvrnemo na krožnik in razrežemo na koščke kot torto.

Preden jo ponudimo, jo po želji potresemo s tankimi parmezanovimi ostružki.

Zraven se poda sveža listnata solata.

(Vir: Naša domača kuhinja, Tanja Dusy in Christa Schmedes, založba Mladinska knjiga)

 

Deli s prijatelji