POMLADNI DAN

Za mizo po francosko

Objavljeno 14. marec 2017 14.05 | Posodobljeno 10. marec 2017 22.22 | Piše: U. S.

Na prvi pomladni dan bodo tudi slovenske gostilne slavile francosko gastronomijo.

Govedina po burgundsko. Foto Shutterstock

Kulinarični projekt Goût de France/Good France se letos nadaljuje, med več kot 2000 kuharskimi mojstri z vsega sveta – po izboru strokovne mednarodne žirije pod vodstvom kuharskega mojstra Alaina Ducassa – bodo sodelovale tudi slovenske restavracije. Med petnajsterico, ki bo 21. marca slavila francosko gastronomijo, so Danilo – Gostilna & Vinoteka, Škofja Loka; Galerija okusov, Petrovče; Gostilna Na Gradu, Ljubljana; Gostilna Pr’Matičku, Kranj; Gostilna pri Lojzetu, Vipava; Gostilna Vovko, Novo mesto; JB Restavracija, Ljubljana; Kult316, Ljubljana; Restavracija Primorka, Strunjan; Restavracija Manna, Ljubljana; Restavracija Sophia, Portorož; Restavracija Strelec, Ljubljana; Restavracija Tomi, Portorož; Restavracija Maxim, Ljubljana in Srednja šola za gostinstvo in turizem, Ljubljana.

V izbranih restavracijah bodo na prvi pomladni dan pripravili posebno večerjo, preplet francoske in slovenske kuhinje. Mojstri bodo pri pripravi jedi z inovativnim pristopom uporabili sveže sezonske in lokalne sestavine s poudarkom na dobri in zdravi hrani: manj maščob, manj sladkorja in manj soli.

Francoska gastronomija bo tistega dne v ospredju tudi v rezidencah francoskih veleposlanikov po svetu, za francosko večerjo bo tako poskrbela francoska veleposlanica v Sloveniji Marion Paradas.

No, poleg tega bodo marca francosko veleposlaništvo, Francoski inštitut v Sloveniji ter francoski mednarodni vrtec in šola v Ljubljani pripravili različne dogodke. Francoski inštitut bo denimo v sodelovanju s slovenskimi šolami in v okviru dogodka Goût de France/Good France, ki bo že tretje leto zapored slavil francosko kuhinjo, izpeljal slaščičarski natečaj.

Epikurejsko

Začelo se je leta 1912, ko je Auguste Escoffier začel projekt Les Diners d'Epicure, epikurejske večerje: en dan, en meni, postrežen v mestih po svetu čim več gostom. Sodobni projekt naj bi oživil to idejo: k sodelovanju privabiti najrazličnejše restavracije z vsega sveta. Cilj dogodka, ki se je prvikrat odvil 2015., je promocija turizma in širjenje francoske kulinarike, ki je uvrščena tudi na seznam Unescove nesnovne kulturne dediščine.

Deli s prijatelji