To med drugim velja za kvašene jedi, ki po ljudskem verovanju vlivajo pogum. Zbrali smo tri primere – briški repki naj bi posebno opogumili moške, da si izberejo pravo nevesto, štruklji in vaflji pa poskrbijo za bolj sproščeno druženje z najbližjimi.
REPKI
- kg pšenične moke
- 4 dag kvasa
- žlička sladkorja
- dl mleka
- voda
- 2 dl belega vina
- 20 rezin pršuta
- belo vino
- sol
- poper
- Iz kvasa, sladkorja in mleka pripravi kvasec in zamesi testo za kruh, le da vodi dodaš še vino.
- Testo naj najprej vzhaja.
- Potem ga razvaljaj na pravokotnike, na katere položiš koščke pršuta.
- Vsak pravokotnik zavij v ozko štručko in jo stisni ob straneh.
- Štručke znova pusti vzhajati, in še preden jih daš peči, v vsako naredi tri zareze.
- Pečene repke premaži z vinom, potresi s poprom in soljo.
(Vir: Domača kuhna pa to – Naslednja epizoda, Otroci slovenskih šol in Anka Peljhan, založba Didakta)
ISTRSKI SLADKO–SLANI ŠTRUKLJI
- kg moke
- 2 dag kvasa
- 4 jajca
- sol
- 3 jajca za premaz testa
- 1,5 kg polsuhega belega kruha
- 20 dag rozin
- 2 čebuli
- jogurtov lonček olja
- 15 dag sladkorja
- 15 dag suhega naribanega sira
- košček pršuta
- Iz moke, kvasa, enega jajca in soli zamesi čvrsto testo.
- Na olju počasi cvri na drobno nasekljano čebulo in ji proti koncu dodaj nasekljan pršut.
- Ko se ohladi, zmešaj z naribanim kruhom.
- Vmešaj namočene rozine in dodaj nariban sir ter sladkor.
- Dobro premešaj in maso pusti stati čez noč ali vsaj nekaj ur.
- V treh delih razvaljaj testo, ga premaži s stepenimi jajci, dodaj nadev in zavij ali zašij, da nadev ne pobegne v vodo.
- Štruklji naj pred kuhanjem počivajo vsaj pol ure, nato jih položi v toplo slano vodo.
- Kuhaj jih približno pol ure.
(Vir: Domača kuhna pa to, Otroci slovenskih šol in Anka Peljhan, založba Didakta)
MAKOVI VAFLJI
- 100 g masla
- 275 g pšenične moke
- vrečka zmesi za vzhajano testo (garant)
- ščepec soli
- 100 g sladkorja
- 2 jajci
- 250 g sladke smetane
- vrečka zmesi za makov nadev (250 g)
- 125 g rozin, namočenih v rum
- sladkor v prahu
- kozarec vaniljevega pudinga, razredčenega z malo sladke smetane
- Maslo razpustimo in malo ohladimo.
- Moko dobro zmešamo z zmesjo za kvašeno testo, dodamo sol, sladkor, jajci, stopljeno maslo, smetano in mak.
- Sestavine dobro zmešamo z metlicama ročnega mešalnika pri najmanjši in nato pri največji hitrosti ter primešamo še rozine, namočene v rum.
- Pekač za vaflje razgrejemo in po želji malo namastimo.
- Iz testa spečemo 10 vafljev.
- Za vsakega damo na pekač 2 žlici testa, ga razmažemo, zlato rjavo spečemo, dvignemo s pekača in ohladimo na mrežici.
- Vaflje po želji posujemo s sladkorjem v prahu in postrežemo z vaniljevo omako.
- Namig: K vafljem se dobro poda brusnični kompot.
(Vir: Dr. Oetker, 100 najboljših receptov za mafine in pecivo, založba Mladinska knjiga)