PRESOVA

Za hitrejši presnovni mlin

Objavljeno 25. september 2014 15.40 | Posodobljeno 25. september 2014 15.42 | Piše: Špela Verovšek

Pospešeni procesi presnove v telesu so zagotovljen recept kurjenja kalorij in so osnova vsaki dieti; narava nam celo v manj kultivirani obliki ponuja kup zelenja, ki se ga da izvrstno porabiti v ta namen.

Kdo da bi sploh hotel jesti koprive? Foto: Shuttestock

V raznih zeleh in celo plevelih se pogosto skrivajo pravi zakladi. Od vitaminov in mineralov ter snovi, ki spodbudijo presnovne procese našega telesa in tako poleg gibanja pripomorejo k boljšemu počutju, več vitalne energije in izgubi morebitnih nebodigatreba kilogramov na zadnjici. Narava celo v manj kultivirani obliki ponuja kup zelenja, ki se ga da izvrstno porabiti. Od regrata, kislic, kopriv, čemaža, trobentic do raznih zelišč, ki so navadno precej očiščeni pesticidov, povrhu pa še ne obremenjujejo naše denarnice! In kako delujejo? Tako, da pospešijo presnovne procese v našem telesu! To je pravzaprav najpreprostejši recept kurjenja kalorij in je osnova vsaki dieti. In s katerimi živili naš mlin poženemo hitreje? Poglejmo si za danes le dva.

Zeleni čaj

Za prebujanje našega organizma smo vajeni spiti kavo, za katero verjetno tudi verjamemo, da je pač najbolj učinkovita. No, pa bi se zmotili. Za krajši čas res dvigne našo koncentracijo in budnost ter pritisk, vendar pa zeleni čaj to zna opraviti bolj prefinjeno in za dlje. Poleg tega na enako prefinjen način zarobanti po telesu in spodbudi večino celic k bolj marljivemu delovanju. Tammy Lakatos Shames, avtor knjige Zaženite svoj metabolizem, pravi, da je prav zeleni čaj kot ustvarjen za spodbujanje notranjih procesov v telesu, kar je podprto z več raziskavami, ki so proučevale učinke pitja čaja, med drugim tudi na kurjenje maščob. Že dve skodelici zelenca na dan sta pri populaciji v dobrih dveh tednih brez drugih ukrepov povzročili izgubo teže za pet odstotkov. Pri drugi raziskavi so ugotovili, da skodelica zelenega čaja na dan ustreza izgubi 50 kilokalorij na račun pospeševanja notranjih procesov, kar na dolgi rok lahko rezultira v zavidanja vredni izgubi kilogramov.

Kopriva

Koprive so periodni sistem elementov v malem in presenetljiv vir nekaterih ključnih rudnin. Vsebujejo polovico več kalcija kot kravje mleko, v njih je lahko tudi do desetkrat več železa kot v špinači, zraven pa še vrsta drugih rudnin, kot so baker, magnezij, kalij itn. In še najbolj očarljiva lastnost – s koprivami se počutimo bolje! Prehranski pomen je v njihovi gostoti, tako rudnin kot beljakovin in drugih sestavin. Po telesu znajo pospraviti in ga nahraniti; so živahen prispevek k dobremu počutju in ena od najmočnejših rastlin za odpravljanje utrujenosti. Poživljajo presnovo, pospešujejo izločanje presnovnih zaostankov in tako tudi koristijo prebavi in zdravemu razmerju mikroorganizmov v debelem črevesu. In čisto zares – pojeste jih lahko v neomejenih količinah! Hja, kdo pa sploh hoče jesti koprive, boste rekli, kaj? Za začetek dajte predsodke na stran! Že če jih uporabite samo povsod tam, kjer bi sicer blitvo, bo nabor dovolj širok, okus pa presenetljivo podoben, če ne celo boljši.
 

Deli s prijatelji