Na tekmovanjih v svetu vrhunske kulinarike še vedno poberejo največ prvih mest moški, a nihče ne zanika, da ženske vložijo v kuhanje silno ljubezen, značilno le zanje. Nikoli ni prezgodaj, da se naučimo vihteti kuhalnico ne glede na spol – saj tudi to znanje pripomore k samozavesti. Založba Mladinska knjiga je izdala priročnik za punce z naslovom Sladke sanje – Super recepti za vsak dan in posebne priložnosti. V njej lahko kopico dobrih idej najde tudi bolj izkušena kuharica.
Zapečeni špageti z zelenjavo
- 500 g špagetov
- sol
- 2 stebli zelene, narezani na tanke palčke
- 200 ml smetane za kuhanje
- 100 ml mleka
- 2 jajci
- 2 jedilni žlici creme fraiche (ali kisle smetane)
- 2 jedilni žlici naribanega parmezana
- sveže mlet črni poper
Pečico segrej na 200 stopinj Celzija. Namasti štiri ognjevarne posodice.
Špagete skuhaj v osoljenem kropu, kot piše v navodilih na embalaži.
Preden jih odcediš, poskusi, ali so kuhani. Odcedi jih in pusti za pozneje.
Palčke iz stebelc zelene stresi v osoljeno vrelo vodo in kuhaj tri ali štiri minute. Nato jih dobro odcedi.
Razdeli špagete in zeleno po posodicah.
S stepanjem zmešaj sladko smetano, mleko, jajca in creme fraiche, da dobiš gladko zmes.
Primešaj parmezan in po okusu začini s soljo in poprom.
Prelij po špagetih in zeleni.
Peci približno 25 minut, da jed dobi zlato skorjico.
Preden jo postrežeš, jo okrasi z drobnjakom.
Dišeči piščančji fileji
Dišeči piščančji fileji. |
- 4 rezine kruha, razdrobljene v drobtine
- 2 žlici nasekljanih zelišč in začimb, kot so peteršilj, rožmarin, timijan, sol in poper
- 3 piščančji fileji, narezani na trakove
- razžvrkljano jajce
Pečico segrej na 200 stopinj Celzija. Namasti pekač.
Potresi ga z drobtinami. Peci jih 15 minut, da postanejo hrustljave.
Pretresi jih v skledo. Ponovno namasti pekač.
Dobro zmešaj drobtine, začimbnice in zelišča, sol in poper.
Povaljaj trakove piščančjih prsi v razžvrkljanem jajcu in nato v drobtinah, da bodo prekriti iz vseh strani.
Trakove položi v pekač in po njih potresi preostanek drobtin.
Peci od 15 do 20 minut. Preveri, ali je meso pečeno, tako da vanj zarežeš z nožem. Če je gotovo, iz njega ne bo nič priteklo.
Postrezi toplo ali hladno.
Malinovi vetrci
- 5 beljakov
- 300 g sladkorja v prahu
- 4 žlice nasekljanih mandljev
- 300 ml smetane za stepanje
- 200 g malin
- 3 žlice nasekljanih praženih mandljev
- drobno naribana lupinica biolimete
Za vetrce segrej pečico na najnižjo temperaturo. Pekač obloži s papirjem za peko.
Iz beljakov z električnim mešalnikom stepi trd sneg.
Počasi vmešaj sladkor, da dobiš gosto in mazljivo zmes, in mandlje.
Z žlico na pekaču oblikuj od 10 do 12 kupčkov sladkega snega in jih peci od tri do pet ur (odvisno od pečice in velikosti kupčkov).
Vetrci morajo biti hrustljavi, in če potapkaš po njih, morajo zveneti votlo.
Ko so pečeni, ugasni pečico in jih pusti v njej, dokler se povsem ne ohladi.
Stepi smetano. Namaži jo na polovico vetrcev in okrasi z malinami ter ščepcem praženih mandljev.
Vetrce z nadevom previdno pokrij s praznimi vetrci in jih okrasi s stepeno smetano, malinami in praženimi mandlji.
Potresi jih z limetino lupinico in takoj postrezi z rezinami limete in malinami.