Ko so Dvor Jezeršek na Zgornjem Brniku zavzeli najbolj nadarjeni slovenski kuharski upi, ki trenutno še gulijo osnovnošolske klopi, je pri Jezerškovih vrvelo kot v panju. Pod njihovo streho se je zbralo 22 štiričlanskih kuharskih ekip, ki so se trudile jedi iz domačih krajev prikazati na čim bolj privlačen način. Na Gorenjsko so pripotovali vsi tisti mladi kuharji, ki so v okviru že dodobra uveljavljenega tekmovanja na 11 letošnjih regijskih tekmovanjih najbolj prepričali žirijo in se izluščili iz jedra skoraj stoterice mladih kuharskih skupin.
Tik preden sta se podali za štedilnik, sta Rebeka Kobe in Tjaša Plevnik (OŠ Bizeljsko) povedali, da sta recept za znamenit ajdov kolač dobili od sovaščanke Erne Rožman, ki je po besedah mladih sogovornic prava zakladnica starodavnih kuharskih umetnin. Tik preden so torto po babičinem receptu, kosmiče po hišnem receptu in medene žitne ploščice prinesli pred žirijo, so Jaka Kolenc, Matija Jurak, Samo Kopušar in njegov bratranec Miha (OŠ Rečica ob Savinji) zatrdili, da radi kuhajo, in pribili, da so tokrat pripravili same ljube jim jedi.
Med najmlajšimi, ki so prekrižali kuhalnice, so bili člani ekipe z mednarodne šole. Enajstletna Sara Cole, njen leto mlajši brat Benjamin in Nita Rexhepi, stara komaj osem let, so recepte za ljubljanske jedi dobili v Dnevnem centru aktivnosti za starejše Gosposvetska. V en glas so zatrdili, da kuhajo, poleg jedi iz dežel svojih staršev pa z veseljem poskusijo tudi slovenske jedi. Atraktivne krožnike so pred žirijo postavili tudi mladi iz OŠ Pod goro kot tudi osnovnošolci iz Kamnika in okolice, Kranja, Sv. Jurija pri Rogašovcih, Središča ob Dravi, Hrastnika, Škocjana, Novega mesta, Ajdovščine, Dornberka, Izole, Ljubnega ob Savinji, Dobrovega …
S takim navdušenjem, zagnanostjo in ljubeznijo so mladi tudi tokrat sukali kuhalnice, da jim je prvi mož brniške kulinarične hiše Franci Jezeršek ob koncu tekmovanja položil na srce nekako takole: »Jezerškovi smo največja gostinska družina, saj so kuharji oziroma natakarji vsi štirje sinovi kot tudi midva z ženo. Danes, ko smo pod našo streho gostili odlične mlade kuharje, se je ta družina še povečala.«
S pohvalami na račun mladine, ki se je preizkusila na letošnjem tekmovanju Kuhna pa to, ni skoparil niti eden od žirantov Miha Istenič (Hiša penin Istenič): »Toliko talenta, kolikor ste ga pokazali danes, nisem pričakoval. Tako kakovostnih jedi, kot ste jih pripravili danes, ne moremo najti v mnogo slovenskih restavracijah.« Podobno je kuharski mulariji na dušo zapihal tudi chef Uroš Jagodic (Vila Podvin), celo legendarni gostilničar Joško Sirk (z Michelinovo zvezdico okrašena restavracija La Subida, Krmin) je med pokušanjem kuharskih mojstrovin spod rok slovenske mladine povedal: »To, kar vidim, je veliko presenečenje. Veselje je gledati, kako zagnani so in s kakšno energijo ustvarjajo, poleg tega pa je pohvalno tudi, kako lepo in tekoče predstavljajo jedi, ki so jih pripravili.«
Nič drugače ni menil chef Janez Bratovž (JB restavracija, Ljubljana): »Če bi bilo toliko ljubezni do kuhanja, kot smo je videli danes, tudi na gostinski šoli, bi bili Slovenci najboljši kuharji na svetu.«
Posebno pohvalo pa je mladim mojstrom dala še ena članica žirije, izkušena Tanja Pintar (Gostilna Rajh, Bakovci pri Murski Soboti), ki je na vprašanje, ali bi nekatere od predstavljenih jedi lahko postregli tudi v njihovi gostilni, prikimala: »Pa ne zgolj nekaterih, temveč večino jedi, ki smo jih okusili danes.«
Navdušenja nad mladostno kuharsko eksplozijo niso mogli skriti niti preostali člani žirije, v kateri so bili še etnolog Janez Bogataj, Teresa Covaceuszach (Gostilna Sale e Pepe, Srednje v Beneški Sloveniji), Janja Kokolj Prošek z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter, seveda, naš najbolj znani televizijski chef Bine Volčič (www.binevolcic.si). Ravno zadnji, ki je dal največ avtogramov in bil tudi največkrat fotografiran, je osnovnošolcem iskreno povedal: »Ko sem bil vaših let, nisem kuhanja obvladal niti pol toliko, kot to uspeva vam.«
Mladih kuharskih mojstrov, ki so zablesteli na tekmovanju, pa neutrudni avtorici osnovnošolskega tekmovanja Anki Peljhan, gonilni sili Društva Vesela kuhinja, z besedami niti ni bilo treba hvaliti. O mladih kuharskih mojstrih so vse povedale že njene sijoče oči, vse besede pa so tako ali tako že izrekli preostali člani žirije. Ob koncu tekmovanja je Anka Peljhan lahko le napovedala, da bo prihodnje leto odprla novo poglavje, saj namerava na tekmovanje v pripravi tradicionalnih jedi povabiti še osnovnošolce z obmejnih dvojezičnih šol v Italiji, Avstriji, na Hrvaškem in Madžarskem.