MLEKO

Vse dobre lastnosti mleka

Objavljeno 28. junij 2015 09.00 | Posodobljeno 28. junij 2015 09.00 | Piše: Špela Verovšek
Ključne besede: mleko

Zjutraj za moč in poživitev, zvečer pa skodelica toplega za pomiritev in miren sen.

Kozarec mleka nas oskrbi z vrsto esencialnih snovi! Foto: Shutterstock

Mleko imamo lahko za najpopolnejšo naravno hrano s sestavo in hranili, ki jih novorojeno bitje potrebuje za rast. Ja, narava že ve, kaj je dobro za njene otročiče, kajne! Da lahko mali sesalci zrastejo v velike in krepke, se prav vsi po vrsti na začetku veselo smukajo okoli oprsja svojih mam. Seveda je predvsem kravje mleko v prehrani odraslega človeka že od nekdaj pomemben vir hranil in eno najbolj osnovnih živil. Velika večina na svetovnem in domačem trgu ga je kravjega izvora, čeprav načeloma vse samice sesalcev proizvajajo mleko. Po oceni Organizacije OZN za prehrano in kmetijstvo (FAO) je leta 2014 kravje mleko predstavljalo kar 85 odstotkov vse svetovne pridelave, samo države članice EU so ga skupaj proizvedle okoli 148 milijonov ton!

Izjemna hranljivost

Kravje mleko je v povprečju sestavljeno iz 87 odstotkov vode, okoli 3,5 odstotka maščob, 7,4 odstotka mlečnega sladkorja, 3,6 odstotka beljakovin in 0,7 odstotka mineralnih soli. V maščobi je nekaj zelo pomembnih vitaminov, kot so A, D, E, določena količina vitamina B1 (tiamin), B2 (riboflavin) in C (askorbinske kisline). Mlečne beljakovine vsebujejo vse esencialne aminokisline – osnovne strukturne enote, iz katerih lahko človeško telo izgradi sebi lastne beljakovine. Živilo vsebuje kombinacijo hranil, ki je zelo ugodna za izgradnjo kosti in zob (beljakovine, kalcij, vitamin D, magnezij, kalij), zato uživanje izdelkov pomaga pri normalni rasti in preprečevanju osteoporoze. Kalcij je muhasta reč, ki se v izolirani obliki neredko zelo slabo absorbira v človekovo telo, medtem ko se tisti iz mleka dobro presnavlja zaradi ugodnega razmerja z drugimi snovmi. Poleg kalcija je zelo dober vir magnezija, fosforja, kalija, selena in cinka. Teh šest mineralov ima v telesu pomembne vloge. Magnezij na primer uravnava živčne funkcije, mišično krčenje in pomaga pri uravnoteženem prehajanju kalcijevih, natrijevih in kalijevih ionov skozi celične membrane, fosfor se vgrajuje v strukturo kosti in zob, pomemben je za pravilno delovanje srca in ledvic in za prenos živčnih impulzov, kalij prenaša živčne impulze, ima vpliv na mišično krčenje, ohranja normalen krvni tlak in vpliva na razvoj zarodka, selen spodbuja presnovo in ščiti telo pred škodljivim delovanjem prostih radikalov, cink pa je sestavni del pomembnih encimov in prisoten v vseh telesnih tkivih, nadzoruje krčenje mišic, pospešuje celjenje ran in je nepogrešljiv pri tvorjenju beljakovin in inzulina.

Prav posebni hranilni učinki so v njegovi fermentirani obliki, kot so jogurt, kefir in kislo mleko, ki pomagajo uravnavati prebavo, preprečevati črevesne okužbe in krepiti imunski sistem.

Kakovost mleka

O kakovosti mleka in mlečnih izdelkov bi imel verjetno marsikdo precej povedati. Ne samo, da o njem sodimo po posameznih izvornih kmetijah in mlekarnah, ampak tudi po celih regijah in državah. Slovenci smo kakopak prepričani, da je slovensko mleko boljše kot katero drugo, Avstrijci zagotovo verjamejo, da so njihove krave bolj zdrave, spet Italijani bi zagovarjali italijansko. Kljub vsemu obstajajo nekateri dokaj objektivni testi, ki vsaj v grobem pokažejo kakovost mleka, in sicer v smislu vsebnosti somatskih celic in skupnega števila mikroorganizmov, ki sta ključna parametra za določanje higienske kakovosti. Najpogosteje se izmeri in primerja še vsebnost maščob in beljakovin, ki ravno tako pričajo o dobrih lastnostih. Medsebojno sodelovanje, pretok informacij in znanja ter izkušnje omogočajo, da danes v mlekarnah lahko sledijo temu in odkupujejo zgolj mleko, ki dosega najvišje standarde. Jakob Marjan, direktor Mlekarne Celeia, je opozoril, da se slovensko surovo mleko v primerjavi s preostalimi članicami EU po tem kriteriju uvršča med kakovostnejša. Prav v tem vidi priložnost, da Mlekarna Celeia ponudi slovenskemu potrošniku odlične slovenske mlečne izdelke, saj igra kakovost bistveno vlogo pri odkupu od pridelovalcev.

 

Deli s prijatelji