TRENDI

Vroče v kuhinji v letu 2013

Objavljeno 07. januar 2013 12.50 | Posodobljeno 07. januar 2013 12.51 | Piše: U. S.

Če lahko napovemo trende v oblačenju, le zakaj jih ne bi še v kulinariki.

Najboljši je ročno zamesen in spečen v krušni peči.

Veseli bodo vegetarijanci, središče krožnikov bo zelenjava, tudi kislo zelje, saj bo letos pomembna fermentacija, poleg tega pa še ročno zamesen in v krušni peči pečen kruh, brezalkoholne pijače in pokovka. 

Vas zanima, kaj bo najbolj vroče v letu 2013? Molekularna gastronomija in kolački iz slanine že ne. Nekateri pravijo, da je težko napovedati, kaj bo in in kaj out, saj so preference zelo subjektivne, na hranjenje pa vplivajo še vzgoja, geografija in marsikaj drugega. A seveda ni dvoma, da so nekatere jedi bolj priljubljene. Trend številka ena v letošnjem letu bo dim: in je vse prekajeno, okus po dimu morajo letos imeti krompir, viski, (kisla) smetana, koktajli, oljčno olje in celo voda! Niti letos ne bo šlo brez prekajenih mesnin: različnih salam, pancet in pršuta. Sledi zelenjava – kot glavna jed. Kuharji, ki jih dolgočasijo zarebrnice, so začeli eksperimentirati in v središče krožnika postavljati zelenjavo, ki v veliko veselje vegetarijancev ni več stranska igralka. Tudi fermentacija bo letos pomembna: vse bolj se uveljavljajo kisla živila, med katera spada tudi pri nas v zimskem času obvezno kislo zelje. 

Brezalkoholna pijača bo in

Zaživele naj bi majhne pekarne, v katerih kruh mesijo mojstri in ne stroji, na ročno zamesen in narejen kruh bodo prisegale tudi (dobre) restavracije. Gostje teh so tudi otroci, nosečnice in taki, ki ne marajo alkohola, eden od trendov letošnjega leta bodo tudi brezalkoholne pijače. Dobre restavracije se že trudijo in tudi take pijače naredijo čim bolj privlačne in seveda okusne. Te vse bolj strežejo tudi zimsko zelenjavo, čim bolj svežo: na krožnikih so buča, ohrovt in (bela) repa, priprava je seveda sodobna, jedi so sveže in lahke.

Od mesnin se bo na krožniku večkrat znašel piščanec: cene teletine, govedine in svinjine so vse višje, restavracije so na jedilne liste (za zmerno ceno) uvrstile piščanca, seveda ne tistega, ki je zrasel v enem dnevu, ampak če je mogoče ekološko vzrejenega, ki je seveda pripravljen okusno in luksuzno. Pričakovati je tudi sodelovanje med kuharskimi mojstri: namesto vsak v svoji kuhinji bodo združili moči in ustvarili nove vrste hrane.

Kokice k solati

In je tudi pekoča omaka, starana v sodih kot viski ali vino, še posebno naj bi bila iskana korejska pekoča omaka. Tudi čaj bo pridobival ugled: nekateri celo pravijo, da bo postal nova kava, zaradi česar se lahko čajepivci v prihodnje veselijo novih sort. Z njim bomo tudi kuhali, čaji naj bi namreč začinili jed. In nazadnje: pričakujte eksplozijo pokovke – ne tiste običajne, ki jo zobate med gledanjem filmov, ampak za sladokusce, torej nenavadnih okusov in skrbno izbranimi sestavinami, brez obilice soli in gore masla bo krasen dodatek solatam, desertom, takosom in celo sladoledu. 

Deli s prijatelji