Vroča čokolada je tradicionalno narejena iz kakavovih zrn in hladne vode. Napitek so ustvarili Maji: zdrobljena kakavova zrna, vodo in čili so močno mešali in prelivali iz ene posode v drugo, saj je bilo nerazmaščen kakav težko povezati v napitek. Šele v 19. stoletju so na Nizozemskem naredili kakav v prahu, ko so ločili kakavovo maslo od zrn. Tako predelanega je veliko lažje zmešati s tekočino.
Pripravimo, preden začnemo:
- ponev,
- blender,
- kozico.
Sestavine
- 50 g temne čokolade
- 50 g lešnikov
- 400 ml sojinega mleka z vaniljo
- 3 žlice javorjevega sirupa
- kocka kakavove maščobe
Kako se lotimo?
1. Lešnike stresemo v ponev in jih brez maščobe, suho pražimo približno sedem minut. Večkrat jih premešamo, da dobijo enakomerno barvo in začnejo dišati. Temperatura naj ne bo previsoka, da se ne zažgejo, nekaj srednjega.
2. V blenderju zmešamo prepražene lešnike in sojino mleko, da nastane kremasta tekočina brez koščkov. Lešnikovo mleko precedimo čez res fino cedilo ali si pomagamo z gazo, tako da z njo obložimo cedilo. To, kar ostane, za recept ni zanimivo, lahko pa porabimo drugače. Iz ostankov naredimo koglice in jih povaljamo v kakavu, kokosovi moki, grobo nasekljanih lešnikih ali pa maso vmešamo v kosmiče, smutije, zamesimo v kruh. Vsekakor kmalu porabimo, ker ni ravno obstojno.
3. V kozici segrejemo precejeno lešnikovo mleko, javorjev sirup, kakavovo maščobo in čokolado. Z metlico mešamo na srednji temperaturi toliko časa, da se čokolada stopi.
4. Gosto, zelo vročo čokolado ponudimo v manjših skodelicah ali keramičnih kozarčkih. Po želji jo okrasimo s prepraženimi in nasekljanimi lešniki.