OKUSI

Vovko, Ratež

Objavljeno 21. oktober 2012 15.10 | Posodobljeno 21. oktober 2012 15.12 | Piše: Jože Splichal

V gostilni Vovko, ki se je že uveljavila kot najboljša novomeška gostilna, so usmerjeni predvsem k sezonskim jedem; jesenski vegetarijanski meni tako popestrijo gomoljasta zelenjava z domačega vrta, buče, jurčki in kostanj.

Foto: Igor Mali.

Odkar je vajeti v gostilni prevzel sin Rok, je družinska gostilna Vovkovih na Ratežu le še utrdila sloves najboljše novomeške gostilne; oče Tone pa kajpak k temu ugledu pripomore kot vinogradnik in za žarom, kjer je še vedno on glavni.

Torej: gostilna Vovko je od nekdaj slovela po slovenski klasiki in po jedeh z žara. Vedno zazrti v sezonske sestavine jedi kajpak niso imeli nobenih težav pri dogovarjanju za vegetarijanski meni. Začeli smo s trisom hladnih predjedi; Rok je na mizo prinesel jurčke v kisu, domače pelate v oljčnem olju in naribano črno redkev, ki jo je še izboljšalo bučno olje. Ker je čez Gorjance le skok, kajpak ni bilo presenetljivo, da smo zraven pili Šturmovo suho belokranjsko penino. Jesen je za vegetarijance zanesljivo obljubljen letni čas. Juha je bila bučna, ki pa so ji za oči in okus dodali še košček popečene buče hokaido.

V topli predjedi je nastopila domača gomoljna zelenjava. Z vrta so prišli rdeče in rumeno korenje, koleraba, zelena in bučke, ki so skočili v pirino rižoto; pira je bila biološko pridelana. Rižotin okus je zaokrožil lep bovški sir. K rižoti so nam natočili kozarec modrega pinota claret letnik 2010, še enkrat iz kleti Metličana Otmarja Šturma.

Bliža se martinovo, ko zagospodarijo mlinci in rdeče zelje; pri Vovku pa so za glavno jed rdeče zelje podušili, mlincem pa na krožnik dodali še kostanj in jurčke na žaru. In vino? Jakot letnik 2003 znanega briškega vinarja Stanka Radikona: Radikon je doma v Oslavju na italijanski strani, se pravi v Colliu, jakot pa je nazaj zapisani tokaj, ki je po dekretu Evropske unije za te kraje prepovedano ime, Brici pa mu nikakor nočejo reči, kot se uradno imenuje: sauvignonasse.

In že smo pri sladici, ki je imela dva okusa: najprej nežnega s skutno torto in limeto, in potem res sladkega s karameliziranimi kostanji. Prav kostanji pa so se nadvse ujeli še z vinom, sladkim pleterskim tramincem, suhi jagodni izbor, letnik 2007.

  • Dobro je vedeti: Gostilna Vovko
  • Rok Vovko
  • Ratež 48, 8321 Brusnice
  • tel.: 00386(0)7 30 85 603
  • e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
  • urnik: od torka do sobote od 11. do 22. ure, ob nedeljah od 11. do 16. ure, zaprto ob ponedeljkih in zadnjo nedeljo v mesecu
  • sedeži: 80
  • degustacijski meni: po dogovoru, pet krožnikov okrog 30 evrov, brez vina
  • vinska klet: dobrih 100 etiket
  • kreditne kartice: da
Deli s prijatelji