OKUS TEDNA

Vino z le 12 odstotki alkohola

Objavljeno 10. december 2011 12.00 | Posodobljeno 10. december 2011 12.56 | Piše: Jože Splichal

Vino je poldrugo leto dni zorelo v hrastovih sodih.

Modra frankinja 2009.

Enolog Zdravko Mastnak je zdaj doma tam, kjer so živeli njegovi predniki: na Orešju pri Sevnici je postavil najmodernejšo, veliko vinsko klet, posestvo pa imenoval Krakovo. Najbolj je kajpak znan po cvičku, ki ga, mimogrede, seveda še naprej prideluje, prav tako po peninah, saj ima v lasti tudi blagovno znamko Valvasor, ima pa tudi vinograde na odličnih legah na Bizeljskem.

Z 12 odstotki alkohola

Iz njegove nove kleti prihaja tudi modra frankinja letnik 2009. To žlahtno rdeče vino je bilo pridelano na ekstremno sončnih legah bizeljsko-sremiškega okoliša. Nato je poldrugo leto dni zorelo v hrastovih sodih: 80 odstotkov v klasičnih tisočlitrskih, preostalih 20 pa v dve leti rabljenih 225-litrskih barikih. Je elegantno, pitno, z le 12 odstotki alkohola.

Preprosta jed

Ko smo se zadnjič zasedeli in zaklepetali v znani Rajhovi gostilni v Bakovcih, je Naci Rajh iz kuhinje prinesel svinjske nogice, narejene v golažu. Božanski okus, jed pa preprosta: čebulo prepraži, doda svežo zelenjavo (papriko, feferon), kumino, sol, poper, lovor, majaron, rdeče vino in rdečo sladko papriko, potem pa v to osnovo preloži prednje svinjske tačke, ki jih je prej posebej skuhal, ter le še malo prevre.

K tej jedi je modra frankinja kot izmišljeno vino.

Deli s prijatelji