OKUSI SLOVENIJE

Vila Istra, Bled

Objavljeno 03. januar 2014 14.10 | Posodobljeno 03. januar 2014 14.12 | Piše: Jože Splichal

Poskusili smo degustacijski meni mladega kuharja Mihe Dolinarja v restavraciji butičnega blejskega hotela Vila Istra.

Nina Čelesnik v restavraciji Vile Istra na Bledu. Foto: Dean Dubokovič

Vila Istra na Bledu je prej slišala na ime Istrabenz; hotelček Nine Čelesnik in Denisa Žveglja s čudovitim razgledom na otok in s šarmantnim skritim vrtom ima tudi restavracijo à la carte, v kateri so glavno besedo prepustili Mihi Dolinarju.

Za pozdrav so natočili penino vila Istenič – in to še na poletni način: z ledom in z zadnjo meto z vrta, ki ga še ni prekril sneg, čeprav smo že sredi praznikov. Chef pa je iz kuhinje prinesel tunov file v skorjici pečene piščančje kožice in črnega sezama, položen na pire iz avokada in gozdne kislice ter pesto iz rukole in lešnikov. Kuhar je potem pripravil bučno juho z limonsko travo, vanjo pa položil tatarca iz postrvi potočne zlatovčice z ikrami v skorjici pečenih semen.

Ko je natakar odprl Verusov sauvignon letnik 2012, so postregli s pirino rižoto z dimljeno postrvjo, kozjim sirom in hladno dimljeno postrvjo, za svežino pa so potresli nekaj kurjih črevc. No, ne zmrdujte se, seveda je bil to užiten plevel navadna zvezdica (Stellaria media), ki mu v pogovornem jeziku pravijo tudi kurja črevca.

Na meniju so bila potem karamelizirana račja jetra, zraven je bil tudi račji konfit. Na teranovi redukciji je bil pire zelene z orehovim oljem ter hruškov štrudelj s pečenimi lešniki. Hišni sommelier je priporočil beli vipavski pikolit letnik 2002 iz linije lanthieri vinske kleti Vipava 1894.

Pred glavno jedjo so nam usta očistili s smrekovim sorbetom, ki so ga naredili iz limonovega sladoleda in smrekovega koncentrata, belega vina in sušenega cvetja.

Potem smo dobili jagenjčkov hrbet v kruhovi skorjici, melancanovo kremo, domač mavželj, sicer tradicionalno koroško jed iz drobovine, zavito v svinjsko mrežico, ki so ji na Bledu dodali še ješprenj, ter zelenjavo in pire sušenega paradižnika. Za spremljavo pa izbrano rdeče letnik 2007, zvrst merlota, cabernet sauvignona in modrega pinota, iz briške kleti Belica.

Končali smo s skutno peno z želejem gozdnih sadežev in ajdovim krhkim testom ter kozarčkom sladkega rumenega muškata, izbor, letnik 2011 iz kleti Čurin - Praprotnik s Koga v Ljutomersko-Ormoških goricah.

Dobro je vedeti:

  • restavracija 
hotela Vila Istra
  • kuhar Miha Dolinar
  • Cesta svobode 35, 4260 Bled
  • tel.: 00386(0)59 08 08 08
  • e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
  • urnik: Vsak dan od 14. do 22. ure
  • sedeži: 30
  • degustacijski meni: po dogovoru, od 3 hodov naprej, od 28 evrov, brez vina
  • vinska klet: 45 etiket
  • kreditne kartice: vse razen dinersa
Deli s prijatelji