Američani se lahko pohvalijo, da so bili v njihovih krajih rojeni okrogli kolački, sestavljeni iz dveh biskvitnih plošč s kremnim nadevom. Sladico, po glasnem in veselem vzkliku imenovano whoppie pie ali kar whoppie, pri nas prevajamo v jupi. Ta je večinoma sladek, a najde se tudi kakšen za ljubitelje slanih in pikantnih prigrizkov. Nekatere kolačke lahko – če ne izginejo takoj v lačnih ustih – spečemo v zalogo in zamrznemo. Več receptov je v kuharici Slastni jupiji iz založbe Mladinska knjiga.
Začinjeni s kuminom in paradižnikovim nadevom
Za približno 30 kosov
- 150 g masla
- jajce
- 250 g bele moke
- žlička pecilnega praška
- žlička soli
- 1/2 žličke zmletega cimeta
- 1/2 žličke zmletega kumina
- 200 g posušenih paradižnikov v olju
Za testo penasto stepemo zmehčano maslo in jajce. Moko, pecilni prašek, sol in začimbe zmešamo ter z masleno kremo hitro zgnetemo v gladko testo. Testo položimo za dve uri v hladilnik. Pečico ogrejemo na 180 stopinj Celzija. Testo oblikujemo v valje s premerom približno štiri centimetre in jih razrežemo na približno 60 rezin. Dva pekača obložimo s papirjem za peko in nanju položimo pripravljene ploščice. Pekača drugega za drugim postavimo v pečico in kolačke na srednjem vodilu pečemo po 10 do 15 minut. Pečene kolačke vzamemo iz pečice in pustimo, da se dobro ohladijo. Za nadev dobro odcedimo posušene paradižnike, nato pa v mešalniku zmeljemo v gosto kašo. Polovico kolačkov na debelo namažemo s paradižnikovo kremo, jih pokrijemo s preostalimi kolački in rahlo pritisnemo. Če želimo, lahko po okusu rahlo začinimo tudi paradižnikovo kremo. Vanjo vmešamo malo mletega kumina, krema pa se dobro ujema tudi z origanom.
Z vanilijo in malinovim želejem
Za približno 15 kosov
- 500 g malin
- žlica sladkorja
- jabolčni sok po potrebi
- 300 g želirnega sladkorja
- 200 g masla
- žlička vaniljevega sladkorja
- 100 g sladkorja v prahu
- 300 g bele moke
- žlička pecilnega praška
- 5 rumenjakov
- maščoba za model
- sveže zmlet vaniljev strok
Za nadev maline operemo, očistimo in stresemo v kozico. Dodamo navadni sladkor in 100 ml vode, segrejemo in med mešanjem na šibkem ognju kuhamo od 5 do 10 minut. Nato maline stresemo na cedilo, obloženo s čisto kuhinjsko krpo, jih odcedimo in sok postrežemo. Maline na koncu rahlo ožmemo. Malinovemu soku dolijemo toliko jabolčnega soka, da dobimo 300 ml tekočine. Sok nalijemo v kozico, dodamo želirni sladkor in zavremo. Med mešanjem na močnem ognju kuhamo približno štiri minute, nato kozico odstavimo in pustimo, da se žele ohladi. Pečico ogrejemo na 180 stopinj Celzija.
Za testo kremasto umešamo zmehčano maslo, vaniljev sladkor in sladkor v prahu. Moko in pecilni sladkor presejemo na masleno kremo, dodamo rumenjake in sestavine zmešamo v gladko testo. Vdolbine pekača za jupije – če imamo navadni pekač, naj bo med kupčki dovolj prostora – namastimo in vanje po odmerkih nadevamo testo. Pekač potisnemo na srednje vodilo vroče pečice in pečemo od 10 do 15 minut. Pečene ohladimo in dvignemo s pekača. Enako spečemo kolačke še iz preostalega testa. Malinov žele premešamo. Ravno stran ene polovice kolačkov namažemo z želejem in pokrijemo s preostalimi kolački. Slaščice posujemo s sveže zmletim vaniljevim strokom in ponudimo.