Cimet je v Sloveniji precej znana in priljubljena dišavnica, ki so jo že včasih uporabljali v kuhinji pri pripravi slaščic, in to ne le tistih božičnih. Jabolčne pite ali zavitka si skorajda ne predstavljamo brez njega, pri kuhanem vinu pa je najpomembnejši dodatek. Redkeje boste dobili dekorirano jutranjo kavico, čeravno se k mlečnim kavam in vroči čokoladi cimet odlično poda. Po pravilih nekaterih strastnih kofetarjev kapučina nikoli ne bi smeli kvariti s posipom kakava, ampak ga posuti s ščepcem cimeta. Še nekoliko teže boste v povprečni slovenski kuhinji našli tako začinjeno perutnino ali jagnjetino, kot je to običajno v matičnih deželah cimetovca pa tudi v Skandinaviji in na Otoku. Smo pač pri pečenkah in teh rečeh malo bolj za pristen domač okus, kajne! Vendarle cimeta ni napak kdaj pa kdaj zajeti z večjo žlico, saj se mu priznava izjemne zdravilne učinke. Zdravilnost pripisujejo eteričnemu olju, še zlasti največ navzoči sestavini cinamaldehid, ki uničuje bakterije, viruse, gliste, zavira rast glivic in ima blagodejne učinke pri sladkornih bolnikih. Učinek je dokazan laboratorijsko, razkuževalno delovanje na sečila so večkrat potrdili tudi klinično. Njegov decembrski vonj zato velja načrtno ohraniti na jedilniku vsaj še nekaj naslednjih mesecev, ko razsaja največ virusov. Že ena žlička medu z žličko cimeta na dan lahko odžene zimske viruse daleč stran! No, če ste med tistimi nesrečniki, ki ga nikakor ne morete spraviti po grlu ali ste za njegove učinkovine preobčutljivi, še vedno ostane druga opcija – klinčki, janež, pomaranča ali ingver!
Klinčki
V daljni Indoneziji, na Moluških otokih, je doma zanimiv zimzeleni grm iz družine mirtovk, ki lahko doseže starost prek 350 let. Med listi se oblikujejo drobna socvetja in pred cvetenjem dobijo zanimivo purpurno rdečo barvo. In v trenutkih, preden se drobni beli cvet odpre, je pravi čas za nabiranje. Popke sušijo, da postanejo rjavi in krhki, njihov omamni vonj pa že od starega veka navdušuje ljudi po vsem svetu. Taka je zgodba klinčkov! Že tisočletja pred Magellanom in Marcom Polom so s tem blagom prebrisano trgovali in z njim menjali celo za zlato. Za monopol nad njihovo predelavo in trgovanje so se bile prave vojne; zanje so se zavzemali Portugalci, pozneje so jim otočje speljali Holandci, šele ko je Francozom uspelo prenesti nekaj sadik na Mauricius, so se začeli prosto širiti. Danes jih največ pridelajo na Zanzibarju in Madagaskarju. Zdravilci tistega časa so hitro spoznali, kako ugodno delujejo. Uporabljali so jih proti črevesnim zajedavcem, za zdravljenje jeter, ledvic, želodčnih razjed, proti vnetjem v ustni votlini. Prav tu se je pokazal njihov močan analgetični učinek, saj so z njimi uspešno umirili boleči zob ali glavobol. Nageljnove žbice namreč vsebujejo veliko eteričnega olja, ki je skoraj čisti evgenol, to je substanca, ki učinkuje razkuževalno in se dodaja v zobne paste, ustne vode, v zobozdravstvu pa je sestavina izpolnjevalnih mas in služi za zdravljenje zobnih korenin. No, po dvornih zapisih naj bi jih v ustih držali celo dvorjani, ko so nagovarjali cesarja in tako zakrili slab zadah. In, ne boste verjeli, marsikdo tudi danes namesto žvečilnih gumijev raje seže po nekaj klinčkih, ki ravno tako ohranjajo zdrave dlesni, odpravljajo zadah in blažijo nervozo.
V decembrskih dneh pridejo seveda nageljnove žbice prav predvsem za kulinarične namene. Male klinčke veselo mečemo v čaj in kuhano vino, vendar njihova uporaba ne bi smela biti omejena zgolj na to. Z njimi lahko začinjamo sladke jedi, različne kompote, sadne sladice in drobno pecivo. Bolj pogumni jih zlahka dodajo nekaterim pečenkam, goveji salami, ragujem in temnim juham, kjer se še posebno lepo ujamejo s poprom, lovorovim listom in čebulo. Uporabljamo jih seveda začimbno – v manjših količinah, saj preveč te dobrote lahko daje vsiljiv okus in vonj ter preglasi preostale jedi. In še nasvet: klinčke dobre kakovosti spoznamo po tem, da v vodi ali potonejo ali plavajo pokončno, medtem ko razdišavljeni plavajo horizontalno na površini.
Ingver
Ingver si glede zdravilnih učinkov morda lahko prisluži še kakšno točko več, saj je v tradicionalni kitajski medicini veljal za eno najboljših učinkovin, ki pozdravijo telo in duha.
Je trstiki podobna začimbna rastlina s čudovitimi cvetovi in z aromatičnimi, odebeljenimi in grčasto razvejanimi korenikami, ki se kot začimba v naših krajih uporabljajo še največ pri peki piškotov in najrazličnejših peciv. No ja, Jamie ga veselo riba tudi na solate in zavija v mesne rulade, ampak on je od tam, kjer pijejo ingverjevo pivo in čaj, v naših krajih pa se ta začimba v mesnih in slanih jedeh pogosteje pojavlja šele zadnja leta. Je nekoliko specifičnega, a prijetnega vonja in dokaj pekočega, a hkrati sladkastega okusa. Korenina vsebuje do 3,3 odstotka eteričnih olj in nekatere encime, na račun katerih gre verjetno njegov sloves zdravila za želodčne ali prebavne težave. Po preobilni hrani je menda dobro spiti skodelico ingverjevega čaja, ki spodbudi delovanje želodca in črevesja. Učinek njegovega encimskega delovanja je dobro viden pri mehčanju mesa v kuhinji, saj encimi cepijo beljakovine in naredijo meso, ki ga mariniramo in kuhamo z ingverjem, bistveno bolj nežno. Povrhu pospešuje izločanje sluzi in poživi krvni obtok, zato je v pomoč pri kašlju, piskajočem dihanju in zasluzenosti. Je kot nalašč za zimske mesece, saj je topla začimba, ki greje telo. Že Paracelzij ga je uporabljal kot zdravilo in priporočilo vsem, ki so trpeli za pomanjkanjem življenjske toplote. Ni mislil le na nenehno drgetanje ali bolehanje, temveč tudi na slabo prebavo in pomanjkanje spolne moči.
Ker so eterična olja v koreniki tik pod plutasto skorjo, moramo ingver lupiti zelo na tanko in previdno. Mlade in nežne korenine, ki še niso vlaknate, lahko narežemo na drobne kocke, stisnemo ali nastrgamo. Starejše in bolj žilave korenine, ki so že postale vlaknate, je najpametneje kar stisniti skozi stiskalnico za česen. Z njim lahko začinimo juhe, zelenjavo, omake, mleto meso, jetra, paštete, svinjsko pečenko itd. Prav tako kot mleti cimet lahko tudi mleti ingver mešamo z medom. Ena žlička medu s približno dvema gramoma mletega ingverja bo že zjutraj dodobra oživila naš organizem in pomagala prebroditi šok ob strganju zamrznjenega avtomobila!