PRAZNIČNO

Velikonočni rožmarinovi kruhki

Objavljeno 13. april 2014 15.00 | Posodobljeno 13. april 2014 15.00 | Piše: Beba Splichal

Rožmarinove vejice osmukamo in listke zmeljemo v kavnem mlinčku v prah.

Foto: Hana Splichal

Pripravimo, preden začnemo: pekač, obložen s papirjem peki.

Potrebujemo:

  • 500 g moke
  • 3 žlice sladkorja
  • vrečka suhega kvasa
  • 250 ml mlačne vode
  • 4 žlice oljčnega olja
  • zvrhana žlička soli
  • 100 g rozin
  • 3 vejice svežega rožmarina

V večjo skledo stresemo moko. V sredini naredimo jamico, vanjo damo sladkor in kvas ter prilijemo približno pol vode. S prstom premešamo in pustimo stati 10 minut.

Ko se kvasni nastavek rahlo speni, dodamo preostalo vodo, olje in sol ter umesimo gladko testo. Gnetemo še dobrih pet minut, da postane elastično. Položimo ga v pomokano skledo, pokrijemo s prtičkom in pustimo vzhajati na toplem dobro uro.

Rožmarinove vejice osmukamo in listke zmeljemo v kavnem mlinčku v prah. Testo še enkrat pregnetemo, dodamo rozine in rožmarin in razdelimo na deset delov. Iz vsakega oblikujemo hlebček, položimo na pripravljen pekač in s škarjami dvakrat zarežemo v križ. Hlebčke vzhajamo v pečici, ogreti na 50 stopinj, 20 minut. Povečamo temperaturo na 220 stopinj in pečemo od 15 do 20 minut. 

Deli s prijatelji