DOBROTE

Velikonočna povitica

Objavljeno 30. marec 2013 09.30 | Posodobljeno 30. marec 2013 09.30 | Piše: Regina Eniko

Potica je naša, slovenska posebnost. Za praznike skoraj ne manjka na naših mizah. Prvotno ime zanjo je povitica, ker so jo v pekač povijali okrog in okrog.

Pripravimo testo in ga razvaljamo (foto: Ciril Eniko).
 Za bližajoče se praznike si jo specimo sami, tako bomo še bolj uživali, ko jo bomo razrezali, opazovali njeno polžasto obliko, vonjali njen omamni vonj po orehih in, seveda, z užitkom pokušali.

Najprej stehtamo sladkor in sol ter jima dodamo še en vaniljev sladkor. Pogrejemo mleko, toliko, da ga še lahko premešamo z roko in nas ne peče. Posebej raztopimo maslo. 

Sladkor v mleko

Pripravimo še kvas, vanj vmešamo eno žličko sladkorja in pol decilitra toplega mleka. V pogreto mleko stresemo sladkor, sol in vaniljev sladkor ter dodamo žličko ruma in rumenjake. Beljake prihranimo za nadev. Vse dobro premešamo, da se sladkor in sol dobro raztopita.

Testo:
1 kg moke (tip 400)
0,5 l mleka
120 g sladkorja
100 g masla
3 jajca (rumenjaki)
30 g kvasa
20 g soli
1 žlička vaniljevega sladkorja
1 žlička ruma

Nadev:
400 g orehov
200 g sladkorja
1,5–2 dcl mleka
80 g masla
3 beljaki (ostali od testa)
1–2 žlici drobtin
1 žlička vaniljevega sladkorja

Moko v jamico

Moko presejemo v posodo, s tem jo razrahljamo. V njej naredimo jamico in vanjo vlijemo toplo mleko z vsemi sestavinami. Nekoliko premešamo, dodamo kvas, spet premešamo in dodamo raztopljeno maslo. Testo gnetemo do mehke svilnate strukture. Posodo pokrijemo z vlažno krpo, da se ne izsuši, in pustimo počasi vzhajati približno eno uro. Medtem pripravimo 
pekač in nadev.

Orehi in drobtine

Sama najraje pečem v glinenih okroglih pekačih – potičnicah. Za nadev pripravimo orehe, sladkor, mleko, maslo, drobtine, beljake, vaniljev sladkor in cimet. Med orehe najprej vmešamo sladkor, drobtine, vaniljev sladkor in cimet ter prelijemo z vročim mlekom in maslom. Dobro premešamo in nazadnje dodamo še beljake in še enkrat premešamo, da dobimo enotno mehko mazavo zmes. Tačas je testo že vzhajalo, rahlo ga pregnetemo in pustimo še malo vzhajati. Ko spet nekoliko naraste, ga prevrnemo na pomokan prt, z rokami oblikujemo pravokotnik in ga enakomerno razvaljamo.

Namažemo in zvijemo

Namažemo ga z nadevom in po želji potresemo z rozinami. Počasi ga tesno povijemo, da pozneje ne nastanejo luknje, in na robovih odrežemo odvečno testo. Zvitek poševno odrežemo na dolžino dveh premerov pekača in ga položimo v pekač. Pustimo vzhajati okrog dvajset minut, nato večkrat prebodemo do dna pekača, da ima zrak med vzhajanjem prosto pot. Še naprej naj vzhaja, da naraste na dvojno količino.

Pomažemo z mlekom

Pred peko potico pomažemo z mlekom in takoj damo v peč. Pečemo jo od petinštirideset do šestdeset minut, odvisno od velikosti, pri 180 stopnjah Celzija. Ko je pečena, jo še deset minut pustimo v pekaču, šele nato jo stresemo na rešetko, kjer se počasi ohlaja. Najbolje je, da jo razrežemo šele naslednji dan, ne bo se drobila in razpadla pa še okusnejša bo.

Kar korajžno preizkusite svojo spretnost, čeprav prvič, saj po navadi takrat najbolje uspe.

 

Deli s prijatelji