NEKAJ SLADKEGA

Veliki čokoladni piškoti

Objavljeno 06. avgust 2015 15.00 | Posodobljeno 06. avgust 2015 15.00 | Piše: Beba Splichal

Arašidovo maslo je izjemno hranilna beljakovinska pasta iz praženih arašidov.

Pripravimo, preden začnemo: metlico za stepanje, nizek pekač, obložen s papirjem za peko.

Sestavine

Za 16 piškotov:

  • žlica lanenih semen
  • 60 ml kokosovega olja
  • 3 velike žlice arašidovega masla
  • 100 g rjavega sladkorja
(še boljše bo z melasnim sladkorjem)
  • pol žličke vanilje v prahu
  • 100 g ovsenih kosmičev
  • 100 g mandljev
  • žlička pecilnega praška
  • ščep soli
  • 50 g temne čokolade 

Kako se lotimo?

1. V kavnem mlinčku fino zmeljemo lanena semena in jih prelijemo s tremi žlicami vode. V večji skledi z metlico zmešamo stopljeno kokosovo maščobo in arašidovo maslo. Dodamo sladkor, mleta lanena semena in vaniljo.

2. V kavnem mlinčku v moko zmeljemo ovsene kosmiče in mandlje. Zmešamo s pecilnim praškom in soljo ter po žlicah dodajamo k mešanici z arašidovim maslom. Nastati mora gosta, rahlo lepljiva zmes. Če se nam zdi testo presuho in ne stoji skupaj, dodamo malo rastlinskega mleka.

3. Pečico segrejemo na 180 stopinj. Čokolado nasekljamo na drobne kocke in jo čisto na koncu vmešamo v testo. Z žlico zajemamo testo in ga med dlanmi oblikujemo v kroglice. Polagamo jih na pripravljen pekač. S prsti jih rahlo sploščimo in pazimo, da niso preblizu, saj se med peko razlezejo.

4. Pečemo 15 minut. Topli piškoti so precej krhki, zato počakamo, da se vsaj malo ohladijo, preden jih ponudimo.

Arašidovo maslo je izjemno hranilna beljakovinska pasta iz praženih arašidov. Ti imajo dolgo zgodovino, našli so jih celo v inkovskih grobovih. Inki naj bi jih tudi prvi zmleli v pasto, kar je v bistvu arašidovo maslo, kot ga poznamo danes. Na začetku 16. stoletja so portugalski trgovci odnesli rastlino v Afriko, od tam je pozneje s sužnji prišla v ZDA, kjer je arašidovo maslo danes najbolj priljubljeno. Največ arašidov pridelajo v Indiji, rastejo pa v vseh krajih s toplo klimo. Imenujejo jih zemeljski oreščki, saj rastejo podobno kot krompir, botanično pa je rastlina metuljčnica, kot na primer detelja. 

Deli s prijatelji