ZELENJAVNI NAMAZI

Vegetarijancem in posebnežem v slast

Objavljeno 03. julij 2013 18.30 | Posodobljeno 03. julij 2013 18.30 | Piše: Katja Cah

Kos kruha in dober, okusa poln namaz.

Kinky iz oliv, lešnikov, paradižnikov, olivnega olja in limone.

Včasih je to vse, kar potrebujemo, ko nas zgrabi lakota in ne želimo poseči po prazni hrani. Edinstvene, zdrave vegetarijanske recepte lahko med drugim najdemo v sveži kuharici Namazi za mizo avtorja Klemna Koširja, ki jo namesto fotografij krasijo živahne ilustracije Mete Wraber.

Kinky

  • 20 dag pečenih črnih oliv
  • 10 dag oluščenih lešnikov
  • 4 posušeni paradižniki v olju
  • ščep kandirane limone
  • 2 jedilni žlici olivnega olja
  • Lešnike prepražimo na suho in jih najprej na grobo stremo z, recimo, lesenim kladivcem, nato pa fino zmeljemo v kavnem mlinčku skupaj z dvema, tremi koščki kandirane limone.
  • Olive razkoščičimo, paradižnike zrežemo na koščke in skupaj z lešnikovo moko spasiramo v gladek namaz.
  • Po potrebi dolijemo olivno olje zaradi mazljivosti.

Ši ta ke to fu
image

  • 20 dag svežih šitak
  • 15 dag svežega ali popečenega tofuja
  • manjši por (uporabimo samo beli del)
  • 1 cm dolg košček svežega ingverja
  • čajna žlička koriandrovih semen
  • nekaj zrnc črnega popra
  • 3 žlice sezamovega olja
  • čajna žlička grobe morske soli
  • Šitake pregledamo in z nožkom odstranimo morebitno zemljo.
  • Odstranimo in zavržemo betke, klobuke pa narežemo na trakove in prestavimo v posodo za pasiranje.
  • Tofu vzamemo iz embalaže, ga odcedimo in nadrobimo h gobam.
  • Por dobro speremo pod tekočo vodo in beli del narežemo na kolobarčke. Preložimo v posodo.
  • Ingver drobno naribamo, z roko iztisnemo sok na tofu, ožeto meso zavržemo.
  • V možnarju stremo grobo morsko sol skupaj z zrnci črnega popra in koriandrovimi semeni.
  • Vse skupaj spasiramo s paličnim mešalnikom, za večjo mazljivost dodamo sezamovo olje.

Presni za družinski zajtrk
image

  • večji gomolj zelene (približno 1/2 kg)
  • 2 korenčka
  • 3 zvrhane jedilne žlice majoneze (lahko veganske)
  • jedilna žlica kisle smetane
  • šopek drobnjaka
  • ščepec fino mlete morske soli
  • Zelenjavo olupimo in jo čim drobneje in čim hitreje naribamo (da ne oksidira in porjavi).
  • Posolimo jo in zabelimo z majonezo in kislo smetano.
  • Ko postrežemo namaz na kruhu, ga po vrhu posujemo z nasekljanim drobnjakom. 
Deli s prijatelji