Včasih je to vse, kar potrebujemo, ko nas zgrabi lakota in ne želimo poseči po prazni hrani. Edinstvene, zdrave vegetarijanske recepte lahko med drugim najdemo v sveži kuharici Namazi za mizo avtorja Klemna Koširja, ki jo namesto fotografij krasijo živahne ilustracije Mete Wraber.
Kinky
- 20 dag pečenih črnih oliv
- 10 dag oluščenih lešnikov
- 4 posušeni paradižniki v olju
- ščep kandirane limone
- 2 jedilni žlici olivnega olja
- Lešnike prepražimo na suho in jih najprej na grobo stremo z, recimo, lesenim kladivcem, nato pa fino zmeljemo v kavnem mlinčku skupaj z dvema, tremi koščki kandirane limone.
- Olive razkoščičimo, paradižnike zrežemo na koščke in skupaj z lešnikovo moko spasiramo v gladek namaz.
- Po potrebi dolijemo olivno olje zaradi mazljivosti.
Ši ta ke to fu
- 20 dag svežih šitak
- 15 dag svežega ali popečenega tofuja
- manjši por (uporabimo samo beli del)
- 1 cm dolg košček svežega ingverja
- čajna žlička koriandrovih semen
- nekaj zrnc črnega popra
- 3 žlice sezamovega olja
- čajna žlička grobe morske soli
- Šitake pregledamo in z nožkom odstranimo morebitno zemljo.
- Odstranimo in zavržemo betke, klobuke pa narežemo na trakove in prestavimo v posodo za pasiranje.
- Tofu vzamemo iz embalaže, ga odcedimo in nadrobimo h gobam.
- Por dobro speremo pod tekočo vodo in beli del narežemo na kolobarčke. Preložimo v posodo.
- Ingver drobno naribamo, z roko iztisnemo sok na tofu, ožeto meso zavržemo.
- V možnarju stremo grobo morsko sol skupaj z zrnci črnega popra in koriandrovimi semeni.
- Vse skupaj spasiramo s paličnim mešalnikom, za večjo mazljivost dodamo sezamovo olje.
Presni za družinski zajtrk
- večji gomolj zelene (približno 1/2 kg)
- 2 korenčka
- 3 zvrhane jedilne žlice majoneze (lahko veganske)
- jedilna žlica kisle smetane
- šopek drobnjaka
- ščepec fino mlete morske soli
- Zelenjavo olupimo in jo čim drobneje in čim hitreje naribamo (da ne oksidira in porjavi).
- Posolimo jo in zabelimo z majonezo in kislo smetano.
- Ko postrežemo namaz na kruhu, ga po vrhu posujemo z nasekljanim drobnjakom.