NEKAJ SLADKEGA

Veganski vaflji

Objavljeno 22. september 2016 15.00 | Posodobljeno 22. september 2016 15.00 | Piše: Beba Splichal

Osnovni recept se lahko dopolni z začimbami, na primer s cimetom, vaniljo, limonino in pomarančno lupino, različnimi oreščki ali likerjem.

Foto: Hana Splichal

Vaflji so največkrat v obliki srčkov ali rebrastih pravokotnikov. Njihova zgodovina se začne v srednjem veku. Nekoč so jih pekli s pomočjo železnih klešč, ki so imele zanimive reliefne vzorce. Na podeželju so bili zelo pogosta, vsakdanja sladica, testo zanje pa je bilo narejeno zgolj iz moke in mleka. Osnovni recept se lahko dopolni z začimbami, na primer s cimetom, vaniljo, limonino in pomarančno lupino, različnimi oreščki ali likerjem. Pripravljajo jih tudi iz boljšega kvašenega testa. Priljubljeni so povsod po svetu, še najbolj v Belgiji, Franciji in Ameriki.

Pripravimo, preden začnemo:

večjo skledo, metlico, strojček za vaflje.

Sestavine

  • 400 g bele pšenične moke
  • 2 poravnani žlici pecilnega praška
  • 2 žlici sladkorja
  • ščep soli
  • 600 ml riževega mleka
  • 120 ml rastlinskega olja nevtralnega okusa
  • sok pol limone
  • ščep vanilje v prahu 

Kako se lotimo?

1. V večji skledi zmešamo moko, pecilni prašek, sladkor in sol. Počasi prilivamo riževo mleko in olje ter z metlico mešamo toliko časa, da nastane gladka masa. Dodamo limonov sok in vaniljo v prahu ter premešamo. Dobiti moramo malo bolj gosto maso kot za palačinke. Po potrebi dodamo malo mleka.

2. Vključimo strojček za vaflje in ga po notranji strani s kuhinjskim čopičem premažemo z oljem. Počakamo, da se segreje, po navadi ima lučko, ki ugasne, ko je plošča dovolj ogreta.

3. Na sredino vlijemo zajemalko mase in na rahlo pokrijemo. Če bo mase preveč, bo ob robovih curljala, zato raje začnemo z manj in dodajamo do prave količine. Lučka na strojčku se bo ponovno prižgala, ko ugasne, pa je vafelj pečen. Pred tem strojčka ne odpiramo. Pred peko naslednjega vaflja plošče ni treba znova namastiti.

4. Vafelj bi moral lepo odstopiti od modelčka. Če se prime, smo ploščo premalo namastili, prehitro vlili maso, preden je bila plošča ogreta, lahko, da imamo nastavljeno prenizko temperaturo ali pa je masa preredka.

5. Pečene vaflje ponudimo z marmelado, stopljeno čokolado, javorjevim sirupom, sadjem ali stepeno smetano. Na fotografiji so obloženi s svežimi figami in preliti z javorjevim sirupom.

Deli s prijatelji