Zelo dobro se spominjam svoje prve čisto samostojne jedi. Recept sem dobila v šoli pri pouku gospodinjstva, ko nam je učiteljica, vodja šolske kuhinje, pri praktičnem delu predstavila nekaj vsakdanjih jedi. Gospa, takrat tovarišica, je bila po tihem najbrž navdušena nad visoko francosko kuhinjo, drugače si ne znam razlagati, kako bi hache (prosim izgovorite aše in poudarite zadnji e) prišel v šesti razred osnovne šole. Ne, nisem hodila v dekliško šolo na Dunaju, ob tej znameniti uri gospodinjstva pa sem se počutila približno tako. Medtem ko so se otroci podili po razredu in jih je priganjala k čiščenju pultov, sem v zvezek skicirala jed, narisala vse sestavine in zaporedje postopkov ter bila odločena, da jo ponovim čisto sama. Na olju smo popražili drobno nasekljano čebulo, česen, začimbe, mešali, pražili, ob pravem trenutku zaključili s kockami svežega paradižnika in žličko paradižnikove mezge ter posuli z veliko peteršilja. Doma se še zdaj spominjajo, kako sem jih nadlegovala z visoko francosko kuhinjo in akcentom na e. Leta je bil to moj najljubši recept, predvsem zaradi imena, ki je dal vedeti, da se spoznam na kuhanje in obvladam strokovne izraze kulinarike.
Soja v koščkih |
je zaradi kakovostnih in lahko prebavljivih beljakovin najbolj pogosta zamenjava mletega mesa. Sojino meso, koščki ali sojin drobljenec so odličen nadomestek, s katerim lahko pripravljamo jedi, kot so polpeti, nadevi ali omake, po običajnih receptih. Pri nakupu moramo biti pozorni na ekološki certifikat, saj je sicer soja velikokrat gensko spremenjena. |
Šele mnogo pozneje sem ugotovila, da beseda hache(r) v francoščini pomeni preprosto nasekljati, izraz pa se je prijel jedi, največkrat omake, pripravljene iz nasekljanih sestavin. V osnovi so hasheji narejeni iz ostankov jedi, na primer po pikniku, zato so večinoma mesni, v nekaterih državah so znani predvsem krompirjevi, rečejo jim skrajšano hash. Neke vrste hache je tudi bolonjska omaka. Zanimivo je, da se hachejev lotevajo tudi vrhunski kuharji. Nekateri jim posvetijo celo kuharske knjige. Moj hache za obujanje spominov je narejen iz sojinih koščkov. Ne more biti zahteven, če smo ga kuhali otroci, stari kakšnih enajst let.
Omaka za testenine iz sojinih koščkov (za dva )
- 10 dag drobnih sojinih koščkov
- zelenjavna osnova ali sojina omaka
- korenček
- čebula
- oljčno olje
- 2 stroka česna
- nožev vrh čilija
- kozarček paradižnikove omake
- malo svežega peteršilja ali suhega origana
Sojine koščke moramo pred uporabo namočiti za kakšnih deset minut. Ker so popolnoma brez okusa, vendar dobro sprejemajo začimbe, jih namočimo v močno začinjeno jušno osnovo ali pa vodi dodamo žlico slane sojine omake. Tekočine naj bo le toliko, da sojine koščke prekrije.
Medtem ko se soja namaka, fino nasekljamo čebulo in narežemo korenček na majhne kocke. V ponvi na segretem olju prepražimo čebulo in korenček, začinimo s čilijem in poprom po okusu ter nazadnje stremo v ponev še česen. Solimo raje na koncu, če bo sploh treba. Ko česen zadiši, dodamo še sojo. Pokrito dušimo par minut, da se korenček zmehča, ter vmešamo paradižnikovo omako in nasekljan peteršilj oziroma origano. Omaka naj bo gosta. Običajno ponudimo haše s testeninami; na fotografiji s polnovrednimi pirinimi svedrčki.