Sestavine (za 12 mafinov)
- 230 g bele moke
- 60 g polnozrnate moke
- pol stroka vanilje
- žlička pecilnega praška
- pol žličke sode bikarbone
- ščep soli
- 100 g kokosove maščobe
- 110 ml kokosovega mleka
- 170 ml sojinega mleka
- žlica limonovega soka
- 170 g javorjevega sirupa
- banana
- naribana lupinica ena eko limone
- 2 žlici kakava za peko
Kako se lotimo?
1. Pečico segrejemo na 180 stopinj. Obe vrsti moke, izpraskano sredico vanilje, pecilni prašek, sodo bikarbono in sol dobro zmešamo.
2. Kokosovo maščobo stopimo. Zmešamo jo s kokosovim mlekom, sojinim mlekom, limonovim sokom, javorjevim sirupom, pretlačeno banano in limonovo lupinico.
3. Prilijemo k suhim sestavinam in umešamo gosto testo. Eno tretjino testa preložimo v drugo skledo ter vanj zamešamo kakav.
4. V vdolbinice pekača položimo papirnate modelčke. Vanje enakomerno razdelimo svetlo maso. Modelčke nato skoraj do vrha zapolnimo s temno maso. Z ročajem žlice nežno premešamo masi, tako da nastane marmoriran vzorec. Mafine pečemo 20 minut. Ponudimo ohlajene.
* Sojino mleko je narejeno iz sojinih zrn, ki so vir kakovostnih beljakovin, vitaminov in mineralov. Primerno je za vse, ki slabo prebavljajo kravje mleko, v svojo prehrano ga vključujejo alergiki in vegani. Ne vsebuje holesterola. Pomembno je, da izberemo ekološko sojino mleko in tako, ki je narejeno iz gensko nespremenjenih sojinih zrn. Nekateri proizvajalci sojinega mleka (npr. Provamel) zagotavljajo, da pri pridelovanju ne uničujejo tropskih gozdov ter da sojo kupujejo na manjših zasebnih kmetijah, ki jih sami preverjajo.