RECEPT

Veganski čokoladni sufleji

Objavljeno 10. julij 2014 15.00 | Posodobljeno 10. julij 2014 15.00 | Piše: Beba Splichal

Napihnjena sladica v veganski različici.

Sufle (soufflé) prihaja iz Francije. Po navadi je narejen iz jajčnih beljakov, ki testo rahljajo, vendar se jih da nadomestiti s pecilnim praškom in sodo bikarbono. Ime sladice prihaja iz francoskega glagola souffler, ki pomeni napihniti. Obstajajo sladke in slane različice, vse pa se pečejo v posebnih majhnih, valjastih modelčkih.

Pripravimo, preden začnemo:

  • 6 modelčkov 
za sufleje.

Sestavine

  • 120 g pirine črne moke
  • 130 g sladkorja v prahu
  • 60 g surovega kakava v prahu
  • žlica škroba
  • 2 žlički pecilnega praška
  • pol žličke sode bikarbone
  • ščep soli
  • 150 g sladkorja
  • 120 ml sojinega mleka
  • 60 ml stopljene kokosove maščobe
  • 360 ml vrele vode 

Kako se lotimo?

1. Pečico segrejemo na 180 stopinj. V skledo presejemo moko, sladkor v prahu, polovico kakava, škrob, pecilni prašek, sodo bikarbono in sol. Z metlico dobro premešamo.

2. Posebej pripravimo posip iz preostalega kakava in sladkorja.

3. V tretji posodi z metlico stepamo sojino mleko in kokosovo maščobo tako dolgo, da se povežeta. Prilijemo k moki in vmešamo gosto testo.

4. Namastimo modelčke za sufleje. V vsakega damo dobro žlico testa, posujemo s tremi žlicami kakavove mešanice in prelijemo s 60 ml vrele vode. Modelčke preložimo na nizek pekač in pečemo 35 minut. Lahko se zgodi, da se bo testo med peko zlilo čez rob modelčka.

5. Zgornji del mora biti zapečen, sredica pa mehka in sočna. Najboljši so topli, lahko pa ponudimo tudi hladne s kepico vaniljevega sladoleda.

Deli s prijatelji