ČOKOLADNO

Vedno zaželeni kolački

Objavljeno 16. julij 2016 15.00 | Posodobljeno 16. julij 2016 15.00 | Piše: Katja Cah

Trije recepti za slastne kolačke.

Kokosovi.

V sveže izdani kuharici z naslovom Rjavčki iz založbe Mladinska knjiga je mogoče najti vrsto receptov za vedno zaželeno čokoladno pecivo.

Namig: Kulinarični užitek bo še večji, če bomo kolačke postregli skupaj s kepico sladoleda.

KOKOSOVI

  • 4 jajca
  • 150 g creme fraiche
  • 180 g masla
  • 150 g jedilne čokolade
  • 125 g kokosove moke ali kosmičev
  • 100 ml kokosovega mleka
  • 90 g moke
  • 140 g sladkorja
  • 3 vrečke vaniljevega sladkorja
  • 1 ščep soli


Kokosovo moko zmešamo z vaniljevim sladkorjem, creme fraiche, 1 jajcem in 50 ml kokosovega mleka. Damo na stran.

Nad vodno kopeljo stopimo čokolado z maslom, narezanim na koščke.

Z metlico močno stepemo 3 preostala jajca in sladkor.

Dodamo 50 ml kokosovega mleka in nato še stopljeno čokolado.

Nazadnje vmešamo presejano moko in sol.

Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija.

V pekač z visokim robom (s stranicami 22 x 22 cm), obložen s papirjem za peko, damo polovico zmesi za rjavčke.

Po njej enakomerno razporedimo sloj kokosove kreme (ne namažemo je čisto do roba), jo zgladimo in prelijemo s preostalo zmesjo za rjavčke.

Damo v pečico za 16 do 18 minut.

Peko skrbno nadzorujemo, saj mora rjavček ostati zelo mehek in se rahlo svetiti.

Vzamemo ga iz pečice in pustimo, da se v pekaču popolnoma ohladi (v vročem pekaču se bo spekel do konca).

Nato damo rjavček za vsaj dve uri v hladilnik.

Vzamemo ga iz pekača, razrežemo na tri dolge rezine, nato pa vsako še na štiri kose, da dobimo 12 pravokotnih rjavčkov.

Postrežemo dobro ohlajene.

INGVERJEVI S PINJOLAMI

  • 1 žlica nastrgane limonine lupinice
  • 1 žlica limoninega soka
  • 10 g svežega olupljenega in nastrganega ingverja
  • 4 jajca
  • 150 g zmehčanega masla
  • 370 g jedilne čokolade
  • 150 g pinjol
  • 100 g moke
  • 180 g sladkorja
  • 2 žlici olja
  • 1 ščep soli


Nad vodno kopeljo stopimo 250 g čokolade.

Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija.

Pinjole razporedimo po pekaču in jih od dve do tri minute pražimo v pečici.

Krepko stepemo zmehčano maslo in sladkor ter drobno nastrgana ingver in limonino lupinico.

Postopoma vmešamo jajca, po vsakem znova premešamo.

Dodamo stopljeno čokolado.

Vmešamo presejano moko in nato še 100 g pinjol.

Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija.

Po pekaču z visokim robom (s stranicami 22 x 22 cm), obloženem s papirjem za peko, razgrnemo zmes za rjavček.

Pečemo jo od 15 do 18 minut.

Skrbno nadzorujemo, kako se peče, saj mora rjavček ostati zelo mehek.

Vzamemo ga iz pečice in pustimo, da se v pekaču popolnoma ohladi (v vročem pekaču se bo počasi spekel do konca).

Rjavček vzamemo iz pekača. Okrog in okrog mu odrežemo cm roba.

Nad vodno kopeljo stopimo 120 g čokolade.

Odstavimo jo in ji primešamo olje, sol in limonin sok.

Glazuro namažemo po rjavčku, jo lepo zgladimo z lopatko, nato pa potresemo s preostalimi pinjolami.

Pustimo, da se strdi.

Rjavček previdno razrežemo na osem pravokotnih rezin.

Z RDEČO PESO

  • 180 g olupljene rdeče pese
  • 2 jajci
  • 80 g masla
  • 40 g polslanega masla
  • 180 g jedilne čokolade
  • 100 g oluščenih mandljev
  • 70 g mletih mandljev
  • 50 g moke
  • 150 g sladkorja
  • 15 g grenkega kakava v prahu
  • 1 žlica sladkorja v prahu


Nad vodno kopeljo stopimo jedilno čokolado in obe vrsti masla, narezani na koščke.

Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija.

Po pekaču razporedimo grobo narezane mandlje in jih v pečici pražimo tri minute.

Peso v mešalniku zmeljemo v pire.

Dodamo jajci in sladkor, nato znova meljemo, dokler ne nastane penasta in enovita zmes. Prelijemo v skledo.

Vmešamo stopljeno čokolado in nato še mlete mandlje.

Dodamo moko, zmešano in presejano s kakavom, in pražene mandlje.

Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija.

Zmes za rjavčke enakomerno nalijemo v pekač z visokim robom (s stranicami 22 x 22 cm), obložen s papirjem za peko, in pečemo od 17 do 19 minut.

Peko nadzorujemo, saj mora rjavček ostati mehek.

Pečenega vzamemo iz pečice in pustimo, da se v pekaču popolnoma ohladi (v vročem pekaču se bo počasi spekel do konca).

Rjavček vzamemo iz pekača in ga potresemo s presejanim sladkorjem v prahu.

Razrežemo ga na devet kvadratnih kosov. 

Deli s prijatelji