SLADKO

Vedno priljubljeni piškoti

Objavljeno 11. december 2014 14.10 | Posodobljeno 11. december 2014 14.12 | Piše: Katja Cah

Čas za praznično peko.

Vedno priljubljeni piškoti.

Praznično druženje s prijatelji in sorodniki je prijetnejše ob aromatičnem čaju in doma ustvarjenem drobnem pecivu. To je, lepo okrašeno in zloženo v lično škatlo, tudi imenitno tradicionalno darilo iz srca. Nekaj predlogov za vedno priljubljene piškote ponuja sveže izdana debela knjiga Kuhamo in pečemo z babico iz založbe Mladinska knjiga.

Krhki piškoti

Za približno 50 kosov

  • 400 g moke in moka za delovno površino
  • 200 g masla
  • 100 g sladkorja v prahu
  • jajce
  • ščep soli
  • rumenjak
  • 2 žlički sladke smetane
  • obloga po želji, denimo kandirane češnje, mandlji, sladkorni biseri in podobno
  • Moko stresemo na delovno površino in na sredini naredimo jamico.
  • Maslo narežemo na koščke in ga s sladkorjem v prahu, jajcem in soljo damo v jamico.
  • Sestavine dobro zmešamo, nato jih z obema rokama hitro zgnetemo v gladko testo.
  • Testo zavijemo v folijo in damo za 30 minut v hladilnik.
  • Pečico ogrejemo na 200 stopinj Celzija.
  • Delovno površino pomokamo in testo tanko razvaljamo.
  • Nato z modelčki za piškote izrežemo različne motive.
  • Pekač obložimo s papirjem za peko in nanj položimo piškote.
  • Rumenjak in smetano raztepemo in namažemo po piškotih. Okrasimo jih po želji.
  • Pečemo od 10 do 15 minut, nato jih ohladimo. 

    image

Vanilijevi rogljički

Za približno 70 kosov

  • 140 g masla
  • 70 g lešnikovih jedrc ali mletih lešnikov
  • 50 g sladkorja v prahu
  • 210 g moke
  • moka za oblikovanje
  • 3 vrečke vaniljevega sladkorja
  • 2 žlici sladkorja v prahu za povaljanje
  • Maslo pustimo na sobni temperaturi, da se zmehča.
  • Lešnike drobno zmeljemo.
  • Maslo, sladkor v prahu, zmlete lešnike in moko zmešamo najprej z mešalnikom, nato pa z rokami zgnetemo v testo.
  • Testo zavijemo v prozorno folijo in ga damo za vsaj eno uro, še bolje čez noč, v hladilnik.
  • Pečico ogrejemo na 175 stopinj Celzija.
  • Preden nadaljujemo, si roke poprašimo z moko.
  • Testo oblikujemo v za prst debel valj in narežemo na približno 5 cm dolge koščke.
  • Iz njih oblikujemo rogljičke, ki naj bodo na konceh nekoliko tanjši.
  • Pekač obložimo s papirjem za peko, naložimo nanj rogljičke in pečemo 25 minut (na naslednjih pekačih samo 20 minut).
  • Vaniljev sladkor in sladkor v prahu zmešamo, v mešanici povaljamo še vroče rogljičke, nato jih ohladimo.

Cimetove zvezdice

Za približno 60 kosov

  • 150 g sladkorja v prahu
  • 2 beljaka
  • 250 g neolupljenih ali mletih mandljev
  • žlička cimeta
     
  • Sladkor v prahu presejemo.
  • Neolupljene mandlje zmeljemo v mlinčku.
  • Beljaka z metlicama ročnega mešalnika stepemo v trd sneg.
  • Po žličkah mu dodamo sladkor v prahu.
  • Odvzamemo 3 žlice za prevleko piškotov.
  • Mandlje zmešamo s cimetom in jih previdno vmešamo v beljakovo zmes.
  • Testo naj nato približno 30 minut počiva.
  • Pečico ogrejemo na 150 stopinj Celzija.
  • Testo med dvema plastema prozorne folije razvaljamo približno centimeter debelo.
  • Zgornjo folijo odstranimo in z modelčkom izrežemo zvezdice.
  • Pekač obložimo s papirjem za peko, položimo nanj zvezdice in jih premažemo s preostalo beljakovo zmesjo.
  • Pečemo približno 40 minut.
Deli s prijatelji