Praznično druženje s prijatelji in sorodniki je prijetnejše ob aromatičnem čaju in doma ustvarjenem drobnem pecivu. To je, lepo okrašeno in zloženo v lično škatlo, tudi imenitno tradicionalno darilo iz srca. Nekaj predlogov za vedno priljubljene piškote ponuja sveže izdana debela knjiga Kuhamo in pečemo z babico iz založbe Mladinska knjiga.
Krhki piškoti
Za približno 50 kosov
- 400 g moke in moka za delovno površino
- 200 g masla
- 100 g sladkorja v prahu
- jajce
- ščep soli
- rumenjak
- 2 žlički sladke smetane
- obloga po želji, denimo kandirane češnje, mandlji, sladkorni biseri in podobno
- Moko stresemo na delovno površino in na sredini naredimo jamico.
- Maslo narežemo na koščke in ga s sladkorjem v prahu, jajcem in soljo damo v jamico.
- Sestavine dobro zmešamo, nato jih z obema rokama hitro zgnetemo v gladko testo.
- Testo zavijemo v folijo in damo za 30 minut v hladilnik.
- Pečico ogrejemo na 200 stopinj Celzija.
- Delovno površino pomokamo in testo tanko razvaljamo.
- Nato z modelčki za piškote izrežemo različne motive.
- Pekač obložimo s papirjem za peko in nanj položimo piškote.
- Rumenjak in smetano raztepemo in namažemo po piškotih. Okrasimo jih po želji.
- Pečemo od 10 do 15 minut, nato jih ohladimo.
Vanilijevi rogljički
Za približno 70 kosov
- 140 g masla
- 70 g lešnikovih jedrc ali mletih lešnikov
- 50 g sladkorja v prahu
- 210 g moke
- moka za oblikovanje
- 3 vrečke vaniljevega sladkorja
- 2 žlici sladkorja v prahu za povaljanje
- Maslo pustimo na sobni temperaturi, da se zmehča.
- Lešnike drobno zmeljemo.
- Maslo, sladkor v prahu, zmlete lešnike in moko zmešamo najprej z mešalnikom, nato pa z rokami zgnetemo v testo.
- Testo zavijemo v prozorno folijo in ga damo za vsaj eno uro, še bolje čez noč, v hladilnik.
- Pečico ogrejemo na 175 stopinj Celzija.
- Preden nadaljujemo, si roke poprašimo z moko.
- Testo oblikujemo v za prst debel valj in narežemo na približno 5 cm dolge koščke.
- Iz njih oblikujemo rogljičke, ki naj bodo na konceh nekoliko tanjši.
- Pekač obložimo s papirjem za peko, naložimo nanj rogljičke in pečemo 25 minut (na naslednjih pekačih samo 20 minut).
- Vaniljev sladkor in sladkor v prahu zmešamo, v mešanici povaljamo še vroče rogljičke, nato jih ohladimo.
Cimetove zvezdice
Za približno 60 kosov
- 150 g sladkorja v prahu
- 2 beljaka
- 250 g neolupljenih ali mletih mandljev
- žlička cimeta
- Sladkor v prahu presejemo.
- Neolupljene mandlje zmeljemo v mlinčku.
- Beljaka z metlicama ročnega mešalnika stepemo v trd sneg.
- Po žličkah mu dodamo sladkor v prahu.
- Odvzamemo 3 žlice za prevleko piškotov.
- Mandlje zmešamo s cimetom in jih previdno vmešamo v beljakovo zmes.
- Testo naj nato približno 30 minut počiva.
- Pečico ogrejemo na 150 stopinj Celzija.
- Testo med dvema plastema prozorne folije razvaljamo približno centimeter debelo.
- Zgornjo folijo odstranimo in z modelčkom izrežemo zvezdice.
- Pekač obložimo s papirjem za peko, položimo nanj zvezdice in jih premažemo s preostalo beljakovo zmesjo.
- Pečemo približno 40 minut.