JEDILNIK

Vedno odlične gobe

Objavljeno 04. julij 2012 16.45 | Posodobljeno 04. julij 2012 16.45 | Piše: Klavdija Miko

Gobe so hranilne in jih lahko pripravimo na zanimive načine.

Tri zamisli so iz kuharice 101 zelenjavni jedilnik avtoric Miriam Drev in Sonje Tomažič, ki je izšla pri založbi Modrijan.

Gosta jurčkova juha

  • 20 dag jurčkov, očiščenih in poparjenih
  • 25 dag krompirja
  • 4 stroki česna
  • žlička paradižnikove mezge
  • pol čebule
  • 2 vejici peteršilja
  • majaron
  • poper
  • sol
  • žlica kisa
  • olje
  • žlička moke
  • košček masla
     
  • Krompir olupimo in narežemo na drobne kocke. Čebulo in peteršilj sesekljamo, česen stremo.
  • Krompir in jurčke kuhamo v pol litra slane vode, dokler se krompir ne zmehča.
  • V ponvici naredimo prežganje – na olju in maslu popražimo moko, ki naj zarumeni. Dodamo čebulo in pražimo, da postane mehka. Temu dodamo paradižnikovo mezgo, česen in peteršilj ter prežganje takoj zlijemo v juho.
  • Premešamo in začinimo s poprom in svežim majaronom.
  • Namesto prežganja lahko moko zmešamo v enem decilitru mlačne vode in dodamo juhi, ki vre.
  • Nazadnje dodamo žlico kisa ali kisle smetane. 

Gobji štorčki

  • francoska štruca, lahko polnozrnata
  • 25 dag mešanih poparjenih gob
  • pol čebule
  • peteršilj
  • 2 žlici kisle smetane
  • 2 stroka česna
  • origano
  • timijan
  • poper

    image
     
  • Na olju popražimo čebulo in gobe ter mešamo, dokler voda, ki jo spustijo gobe, ne izpari.
  • Dodamo smetano, česen in peteršilj ter solimo. Začinimo z malce origana, timijana in popra.
  • Štruco narežemo na pet centimetrov visoke štorčke in tri četrtine sredice izdolbemo. Napolnimo jih z gobicami in okrasimo s svežim peteršiljem.
  • Po želji zapečemo v pečici. 

Cmoki s šampinjoni

  • žemlje
  • 20 dag narezanih šampinjonov
  • 3 dl mleka
  • čebula
  • 2 jajci
  • pol dl kisle smetane
  • 5 dag sira
  • vejica peteršilja
  • timijan
  • origano
  • bazilika
  • moka za posipanje
  • olje
  • sol

    image
     
  • Žemlje narežemo, prelijemo z vročim mlekom in pustimo, da vsaj pol ure stojijo.
  • Dodamo jajčna rumenjaka, smetano in ščepec vsake začimbe. Premešamo.
  • Na olju popražimo drobno nasekljano čebulo in narezane šampinjone ter pet minut dušimo. Primešamo jih masi za cmoke. Dodamo trdo stepena beljaka. Oblikujemo cmoke in vsakega posebej temeljito povaljamo v moki.
  • Namesto šampinjonov lahko uporabimo bukove ostrigarje ali šitake.
  • Cmoke 10 minut kuhamo v osoljenem kropu. Nato jih odcedimo in zložimo v pomaščen pekač, potresemo z nastrganim sirom in pečemo, da sir rahlo porjavi. 
Deli s prijatelji