Tri zamisli so iz kuharice 101 zelenjavni jedilnik avtoric Miriam Drev in Sonje Tomažič, ki je izšla pri založbi Modrijan.
Gosta jurčkova juha
- 20 dag jurčkov, očiščenih in poparjenih
- 25 dag krompirja
- 4 stroki česna
- žlička paradižnikove mezge
- pol čebule
- 2 vejici peteršilja
- majaron
- poper
- sol
- žlica kisa
- olje
- žlička moke
- košček masla
- Krompir olupimo in narežemo na drobne kocke. Čebulo in peteršilj sesekljamo, česen stremo.
- Krompir in jurčke kuhamo v pol litra slane vode, dokler se krompir ne zmehča.
- V ponvici naredimo prežganje – na olju in maslu popražimo moko, ki naj zarumeni. Dodamo čebulo in pražimo, da postane mehka. Temu dodamo paradižnikovo mezgo, česen in peteršilj ter prežganje takoj zlijemo v juho.
- Premešamo in začinimo s poprom in svežim majaronom.
- Namesto prežganja lahko moko zmešamo v enem decilitru mlačne vode in dodamo juhi, ki vre.
- Nazadnje dodamo žlico kisa ali kisle smetane.
Gobji štorčki
- francoska štruca, lahko polnozrnata
- 25 dag mešanih poparjenih gob
- pol čebule
- peteršilj
- 2 žlici kisle smetane
- 2 stroka česna
- origano
- timijan
- poper
- Na olju popražimo čebulo in gobe ter mešamo, dokler voda, ki jo spustijo gobe, ne izpari.
- Dodamo smetano, česen in peteršilj ter solimo. Začinimo z malce origana, timijana in popra.
- Štruco narežemo na pet centimetrov visoke štorčke in tri četrtine sredice izdolbemo. Napolnimo jih z gobicami in okrasimo s svežim peteršiljem.
- Po želji zapečemo v pečici.
Cmoki s šampinjoni
- žemlje
- 20 dag narezanih šampinjonov
- 3 dl mleka
- čebula
- 2 jajci
- pol dl kisle smetane
- 5 dag sira
- vejica peteršilja
- timijan
- origano
- bazilika
- moka za posipanje
- olje
- sol
- Žemlje narežemo, prelijemo z vročim mlekom in pustimo, da vsaj pol ure stojijo.
- Dodamo jajčna rumenjaka, smetano in ščepec vsake začimbe. Premešamo.
- Na olju popražimo drobno nasekljano čebulo in narezane šampinjone ter pet minut dušimo. Primešamo jih masi za cmoke. Dodamo trdo stepena beljaka. Oblikujemo cmoke in vsakega posebej temeljito povaljamo v moki.
- Namesto šampinjonov lahko uporabimo bukove ostrigarje ali šitake.
- Cmoke 10 minut kuhamo v osoljenem kropu. Nato jih odcedimo in zložimo v pomaščen pekač, potresemo z nastrganim sirom in pečemo, da sir rahlo porjavi.