RECEPTI

Večerja v belem

Objavljeno 15. januar 2013 14.30 | Posodobljeno 15. januar 2013 14.30 | Piše: Katja Cah

Za zaobljube vseh vrst.

Pokrovače v omaki s penino.

Kako se nam kaj uspeva držati novoletnih in drugih zaobljub? Morda bo šlo laže, če si bomo za zadnji dnevni obrok izbrali vse v enotni barvi, kar po besedah prehranskih strokovnjakov pomirja. Večerjajmo v belem – kot prijaznem priporočilu, naj kar najbolje izkoristimo še zadnje zimske tedne. Pa če bodo zasneženi ali ne.

Pokrovače v omaki s penino

  • 20 velikih belih pokrovač
  • 60 g masla
  • 2 žlici tanko narezane šalotke
  • 375 ml bele penine
  • 250 ml sladke smetane
  • 2 ali 3 žličke limonovega soka
  • žlica sesekljanega peteršilja


Pokrovačam odstranimo žilo, opno ali trdo belo mišico in ikro. V veliki ponvi z odebeljenim dnom na zmernem do močnem ognju razpustimo maslo in na njem pečemo pokrovače minuto ali dve z vsake strani oziroma dokler se skoraj povsem ne spečejo. Preložimo jih na krožnik. V ponev dodamo šalotko in pražimo tri minute, da se zmehča. Dodamo penino in kuhamo od šest do osem minut oziroma dokler ne povre do polovice. Primešamo limonov sok, posolimo in popopramo. Pokrovače vrnemo v omako, da se pregrejejo. Okrasimo s sesekljanim peteršiljem in postrežemo.

(Okusi Sredozemlja – Popotovanje za dobrojedce, Cankarjeva založba)

Zimska zasnežena sladica
image

  • 1/2 kg belega mlečnega kruha
  • malo vročega mleka
  • ščep poprove mete
  • 1 ali 2 žlici ruma
  • 3 žlice sladkorja
  • noževa konica cimeta
  • 40 g rozin
  • 40 g mletih/nasekljanih orehov
  • 2,5 dcl polnomastne sladke smetane

Kruh narežemo na kocke. V mleko damo poprovo meto in dve žlici sladkorja ter segrejemo, da meta da aromo. Ohladimo, precedimo in dodamo rum ter prelijemo kruh in pustimo 30 minut počivati. V maso dodamo rozine, orehe in cimet ter premešamo. Žlico sladkorja in smetano previdno stepemo do trdega, nato počasi vmešamo v maso. Postrežemo ohlajeno v kozarcih.

(Zeliščna kuharija Mirjam Grilc, založba Kmečki glas)

Beli čokoladni tartufi

  • 250 g nalomljene bele čokolade
  • 80 g masla
  • 80 ml sladke smetane
  • 1 žlička vaniljevega izvlečka (ali kavnega, metinega, cimetovega, pomarančnega izvlečka ali likerja Bailey's Irish Cream)
  • sladkor v prahu za posipanje (ali kokosovi kosmiči ali zdrobljeni oreški)

    image

Koščke bele čokolade stresemo v nepregorno stekleno skledo. V kozico damo maslo, prilijemo sladko smetano in pristavimo na zmeren ogenj. Tik preden mešanica zavre, kozico odstavimo z ognja. Primešamo vaniljev izvleček ali drugo dišavo). Smetanovo mešanico prelijemo po beli čokoladi in pustimo nekaj minut stati, da vroča mešanica prodre skozi čokolado. Rahlo mešamo, da se čokolada stopi in nastane slastna krema. Damo jo vsaj za štiri ure v hladilnik, da se strdi. Če posodo nepredušno zapremo, se krema v hladilniku ohrani do dva tedna. Glede na želeno velikost tartufov zajemamo strjeno kremo z žličko ali žlico in jo z rokami oblikujemo v gladke kroglice (od velikosti frnikole do žogice za golf). Kroglice povaljamo v sladkorju v prahu (ali kosmičih ali zdrobljenih oreških), tako da so popolnoma prevlečene. 

(Slastna darila – Mojstrovine iz domače kuhinje, založba Mladinska knjiga

Deli s prijatelji