POP-UP RESTAVRACIJA

Večerja tudi na splavu in balah sena

Objavljeno 26. februar 2015 14.00 | Posodobljeno 26. februar 2015 14.00 | Piše: Špela Ankele

Gostilna, ki se pojavi, zaživi in izgine: pop-up restavracija Kuharaj je navdušila ducat jedcev, ki so bili pripravljeni poskusiti nekaj novega in nekonvencionalnega.

Foto: Špela Ankele

Bilo je, kot da bi prišel k nekomu na dom. Mize, nekatere med njimi so v daljni preteklosti nosile šivalne stroje, so bile pogrnjene z različnimi prtiči. Stoli prineseni z različnih koncev, podobno je bilo z retro krožniki. »Te smo kupili v centru ponovne uporabe,« je pojasnil Anže Skvarč, ki je skupaj z dekletom Majo Mileusnič zgolj tisti večer gostil dober ducat jedcev. Sedeli smo v prostoru, od koder je informacije v svet svojčas pošiljala gorenjska novinarska elita. Ko smo odšli z dogodka, za katerega smo dokaj skrivnostno izvedeli prek facebooka, sta naša gostitelja pospravila za nami, zaklenila vrata in začela iskati nov prostor, v katerem bi lahko uredila priložnostno restavracijo.

No, če smo povsem iskreni, je pop-up restavracija Kuharaj že našla nekaj lokacij, v katerih bosta postavila gostilno enodnevnico. »Za gregorjevo bomo v starem delu Kranja stregli zgolj domače, slovenske jedi v moderni preobleki. Pozneje bomo priložnostno restavracijo postavili v središču Ljubljane ter se nato za en dan preselili na splav v Maribor in pozneje še v Novo mesto, kjer se obeta prav poseben dogodek – večerja, na kateri gostje ne bodo sedeli na stolih, temveč na balah sena. Zanimivo zna biti tudi v Škofji Loki, saj načrtujemo, da bi hrano stregli med ogledom kina pod zvezdami. Vmes se lahko zgodi, da bo restavracija za en dan zavzela staro, a lepo obnovljeno hišo na Gorenjskem,« le delček načrtov razkrije Anže Skvarč, ki se je svojčas trudil na gradbeni fakulteti, nato je zajadral v kuharske vode. Lani je nekaj mesecev vodil restavracijo s hitro hrano na kranjskem kolodvoru, kjer je ponujal drugačne, po domače obarvane prigrizke: »A to zgolj zaradi tega, da bi me ljudje prepoznali. Zdaj se z Majo bolj usmerjava v catering in iskanje priložnosti za pop-up restavracije.«

In kaj je Anže Skvarč, ki je tisti večer odigral več vlog, saj je bil tako vodja restavracije kot tudi kuhar, natakar in povezovalec programa, prinesel na mizo? Za uvod so bile pastetke dimljene postrvi in še topla ocivrkovca s terino. Sledila je bučna juha, v katero se je skupaj s kokosovim mlekom vklopila zelenjava, ki sta jo lani na svoji njivici vzgojila naša gostitelja. Jedcem v spomin je nato sedla v piko pripravljena pirina rižota z gobami in špinačo, glavna jed pa je bila poklon divjačini, ki mu je za finale sledil še tris čokoladnih sladic. Zraven je Anže Skvarč nosil vino guerila in pivo pelicon, oboje pod geslom: »Kar je na mizi, je za spit'. Kdo nima več, naj dvigne roko.«

 

Deli s prijatelji