MENI

Večerja šefa Andreja

Objavljeno 02. januar 2013 17.20 | Posodobljeno 02. januar 2013 17.21 | Piše: Maja Kepic

Zmagovalec šova Gostilna išče šefa Andrej Murko je za posebej za nas sestavil trihodni meni za večerjo, ki bi jo skuhal prijateljem, če bi se mu tik pred zdajci napovedali za obisk.

Hladna predjed: solata z dimljenim lososom.

Andrej Murko je šef gostilne Pri šefu v Medvodah, ki so jo slovesno odprli tik pred prazniki. Simpatičnega 29-letnika najverjetneje poznate kot zmagovalca iz šova Gostilna išče šefa, kjer je, kot nam je povedal, začel povsem drugače gledati na hrano. »Zdaj vem, da je kuhanje res umetnost,« pravi Andrej, ki kljub slavi ostaja preprost fant. To se pozna tudi na njegovem jedilniku. Na dan, ko smo se pogovarjali z njim, je za kosilo naročil – pico. »Zaradi pomanjkanja časa,« se zasmeji. Za hrano v gostilnah ne zapravlja preveč. »Mislim, da je bil do sedaj najdražji kakšen biftek, stal je okoli 20 evrov.« Tudi zelo drage hrane še ni pripravljal. »Nikoli prej nisem kuhal kakšnih posebnih jedi, zato je bila najdražja stvar, ki sem jo pripravil, koktajl s konjakom in šampanjcem.«

Pred vstopom v šov je bil znan predvsem po tem, da zna odlično pripraviti jajca. »In testenine. Pašto na sto in en način,« z nasmehom pove in doda: »Med oddajo sem dobil navdih za sladice, sicer rad pripravljam tudi mesne jedi.« In kaj bi postavni temnolasec pripravil dekletu, ki jo želi očarati? »Čokoladno palačinko v obliki srčka. Sicer pa je pri romantični večerji pomembna predvsem dobra družba.«


Zdaj pa na hitro in okusno – jedilnik à la Andrej:

Hladna predjed: solata z dimljenim lososom

Naredimo solato iz mlade špinače in pinjol. Namesto pinjol lahko uporabimo druge oreščke, ki jih najdemo doma. Solimo, popramo, zalijemo z omako iz limoninega soka in olivnega olja. Na solato položimo dimljenega lososa. Popečene toaste nadrobimo na manjše koščke in jih potresemo po solati.

Glavna jed: hrustljave perutničke s krompirjem

Perutničke damo v marinado iz navadnega olja, soli, popra in paprike v prahu. Vse skupaj postavimo v pekač, dodamo na kose narezan krompir z bučkami in papriko, zalijemo z belim vinom ter damo v pečico.

Sladica: paneton s sladoledom

Paneton ali italijanski kolač lahko kupimo v trgovini. Narežemo ga na rezine, segrejemo v mikrovalovni pečici, zraven položimo kepico vaniljevega sladoleda in polijemo s stopljeno črno čokolado. Drznejši ga lahko pokapljate z bučnim oljem. 

Še to: chef Andrej bi takšno večerjo zalil z belim vinom, natančneje s chardonnayjem. 

Deli s prijatelji