Dominik Sosolič je sicer vinogradnik in vinar z Zalega Brega v Goriških brdih. V kantini ima krušno peč. Ko smo zadnjič pri njem doma poskušali vina novega letnika oziroma tista, ki so spomladi prišla na trg, je v krušni peči pripravil preprosto, a okusno malico. Če boste recept preizkusili v domači pečici, ne bo nič narobe. Paziti morate le, da bo piščanec lepo zapečen in da se vam seno ne bo vžgalo.
Za 4 osebe: 4 piščančja bedra, 4 krompirji, 8 dag pršuta, 20 dag blitve, strok česna, ščep sladke rdeče paprike, žlička mlete kave, 0,5 dl mleka, pest mandljev, košček surovega masla, poper, sol, oljčno olje, majaron |
Kako ga pripravimo?
Piščanca natremo s soljo, poprom in oljčnim oljem. Najboljši bo, če bo v paci en dan. Na seno damo žličko kave, rdeči in črni poper v zrnu, malo grobe soli in majaron v prahu ter ga z malo vode poškropimo. Piščanca položimo na seno in ga pečemo v pečici približno eno uro na 200 °C. Neolupljen krompir zarežemo, a ne do konca, da krhlji ne bi odstopili, ga malce posolimo in zareze namažemo z oljčnim oljem, posujemo z majaronom in ga damo v pekač ter v pečici pečemo pol ure na 180 stopinjah.
Zareze napolnimo z rezinami pršuta in 15 minut pečemo na 200 stopinjah, potem pa premažemo s surovim maslom in pustimo še 15 minut na isti temperaturi. V blitvo damo strok narezanega česna in solimo, prelijemo s pol dl mleka in kuhamo, dokler tekočina ne izpari. Kuhano blitvo na roko nasekljamo. Na krožnik položimo en krompir, blitvo in piščančje bedro, po blitvi potresemo pražene mandlje. Sommelier Boris Gašparin priporoča k senenemu žaru sivi pinot, ki je znan po tem, da ima note po dimu.