POLET

Vaš sendvič je beden

Objavljeno 13. april 2016 21.00 | Posodobljeno 13. april 2016 21.00 | Piše: L. Š.

Vsaj četrtina odraslih oseb v Sloveniji poje en sendvič na dan ali več sendvičev na teden.

V ZDA je, kajpak, ta številka še višja, saj vsaj polovica odraslih Američanov poje vsaj en sendvič na dan. To pomeni, da v ZDA vsak dan pijejo 120 milijonov sendvičev. In to je problem, ne samo v ZDA, ampak tudi pri nas. Zdravstvene organizacije opozarjajo, da je v naših sendvičih preveč soli in maščobe in da je to pot do povišanega krvnega pritiska in kardiovaskularnih bolezni.

"Veliko sendvičev, hamburgerjev in sestavin sendvičev, kot so kvašeno testo, sir in visoko maščobno meso, so glavni prinašalci soli in maščobe v naši vsakdanji malici," pravi Cecilia Wilkinson Enns, nutricionistka in avtorica nedavne študije objavljene v Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics. Wilkinson Ennsova in njeni strokovni kolegi so sendvič definirali kot vse kar je narejeno iz testa in dodatkov v njem, vse od kumaric in solate v "zdravem" sendviču do dvojnega sirovega hamburgerja s slanino.

Kakšen je najboljši sendvič, preberite na strani Polet. 

Deli s prijatelji