OKUSI SLOVENIJE

Valvas’or, Ljubljana

Objavljeno 25. julij 2012 20.20 | Posodobljeno 25. julij 2012 20.21 | Piše: Jože Splichal

Ljubljanska restavracija, ki smo jo predstavili pred tremi leti, se je v tem času le še izboljšala, smo ugotovili po novem meniju presenečenja.

Foto: Dean Dubokovič.

Restavracija Valvas’or je bila z degustacijskim menijem predstavljena na tej strani pred tremi leti. Za nekatere gostilne je to dolga doba, za druge, s stoletno tradicijo, komaj trenutek; ljubljanski Valvas’or je še mlada gostilna. In naj bo kar takoj zapisano: v treh letih se je samo še izboljšala (kar z dobro oceno potrjuje tudi znani avstrijski vodnik Gault Millau)!

Začeli smo s francoskim šampanjcem iz hiše Serge Mathieu: cuvée prestige brut. Primerno ohlajen se je v vročem julijskem opoldnevu odlično podal k prvemu krožniku: bivolji mocareli na paradižnikovem gazpaču.

Potem nam je kuhar poslal svežega jadranskega tuna z mandarinino peno, škampovo soljo, sokom rdeče pomaranče, ager agrom ter Sancinovim klasičnim oljčnim oljem iz belice (Dolina pri Trstu) ter belim poprom. Hišni sommelier je priporočil šipon letnik 2009 iz kleti Miro vino (Jastrebci, Kog).

Iz nežnega tuna smo preskočili k španskim prašičem: topla pata negra, ki se je v vakuumu počasi kuhala čez noč, potem pa jo je kuhar na hitro položil na žar, se je družila s hrenovo peno, šparglji in toastom, zraven pa so priporočili enega od prvakov iz hrvaške Istre, Kozlovićevo svežo mlado malvazijo zadnji letnik.

Spet nazaj v morje: kapesanta, zalita z ribjo juho in konjakom, na fini polenti in s popečeno panceto. Vinska spremljava: Blažičeva rebula letnik 2010.

Naslednji krožnik je bil za vegetarijance: ajdovi krapi s kozjo skuto, špargljeva krema, jurčki na žaru in nanoški sir ter skok v Vipavsko dolino po vino, Batičevo pinelo letnik 2009.

image

Na jedilniku je bila tudi morska žaba na žaru z omako iz bivoljega masla ter pire krompir s sotiranim korenčkom. In še eno hrvaško vino: kultni beli Claijev ottocento letnik 2010.

Tisti, ki ne jedo rib ali pa imajo raje meso, so se navdušili nad japonsko govedino kobe, pripravljeno na žaru, s šparglji, ovitimi v panceto in pirejem. Zraven se je lepo podalo rdeče Fornazaričevo vino rubino 2008 (merlot, cabernet sauvignon in 15 odstotkov sušenega merlota).

Konec je bil v stilu: hišna torta valvas’or, narejena brez moke, zgolj iz čokolade, mandljev, pomarančnega likerja in medu. In sladko vino: chardonnay izbor iz Vinagove kleti, letnik 1998.

Dobro je vedeti

  • Restavracija Valvas’or
  • Vito Korošec in Irena Prebil
  • Stari trg 7
  • 1000 Ljubljana
  • Tel.: 00386(0)1 425 04 55
  • E-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

urnik: Od ponedeljka do sobote od 12. do 24. ure, ob nedeljah zaprto
sedeži: 45 in 45 na terasi
degustacijski meni: pet: dva kratka in meni presenečenja v treh izvedbah: morski, mesni in mešani; od 40 do 55 evrov, brez vina
vinska klet: ta hip 132 etiket
kreditne kartice: vse

Deli s prijatelji