KNJIGA

Valentina Smej Novak: Kaj bo danes 
za kosilo?

Objavljeno 19. avgust 2013 16.30 | Posodobljeno 19. avgust 2013 16.30 | Piše: Iztok Ilich

Sveže ideje in domače sestavine – tudi z domačega vrta.

Serija že na pogled prepoznavnih kuharskih knjižnih uspešnic iste družinske založbe z več imeni, ki sta jih v zadnjih nekaj letih podpisovala Luka Novak in Valentina Smej Novak, se je zlasti po tem, ko je s skupnim imenovalcem Ljubezen skozi želodec dobila še TV-pospeške, daljšala in postopoma vsebinsko nadgrajevala. Ta knjiga, ki z videzom prav tako kaže, čigava je, pa vendarle pomeni opazen prelom. Prvič je avtorica sama Valentina – čeprav je tudi Luka še zraven pri marsikaterem receptu –, drugič pa tukaj neposredne in posredne napotke za nakupovanje na živilski tržnici precej dopolnjujejo pridelki z nove pridobitve, vrtička v Trnovem. Lasten vrti(iček), ki je v zadnjih letih nekako v modi, je, zlasti če se prostor zanj najde v mestu in če njegovim obdelovalcem ne gre v prvi vrsti za vtis in ne razmišljajo le o morebitnih bližnjicah, temveč se zadeve lotijo z vso potrebno potrpežljivostjo in skrbnostjo, nadvse dragocena komplementarna izkušnja.

image

O spoznavanju vrtnarske abecede govori tudi prva od treh predvsem slikovnih zgodb, tako rekoč stripov, vključenih v knjigo. Vsa druga poglavja so premišljene kombinacije okvirnega besedila, preprostega ali tudi bolj zahtevnega recepta z natančnim opisom vseh postopkov – vmes se najde tudi kak splošen napotek, na primer za namakanje stročnic, pravi izbor začimb in zelišč ali za nadgrajevanje solat in pripravo različnih vrst mesa – ter ene ali več fotografij, ki naj vzbudijo tek. Sicer pa ima ta svetovljansko raznovrstna knjiga več tematskih težišč. Avtorica jih našteje: Ko res nimam časa, Kaj smo skuhali zadnje leto, Kulinarično/kuharski projekti z ribami ali brez, Za vse generacije in Znotraj družinskega proračuna, ter pripomni, da bi vse te ideje lahko bile naslov nove knjige, knjige o vsem tem, a je nazadnje prevladalo vprašanje: Kaj bo danes za kosilo? Torej je samoumevno, da poskuša po svoje odgovoriti ali vsaj pomagati najti odgovor na to zelo pogosto, a nič kaj lahko vprašanje. Osnovno orientacijo ponudi že zaporedje poglavij oziroma razdelkov z recepti, ki segajo od juh, solat in zelenjave ter testenin, riža in tofuja do čokolade, češenj in dišečih stvari.

Za vrhunec poletja utegne biti kot nalašč losos v tortilji s solato in z drobnjakom. Avtorica ga je uvrstila med lahke hladne prigrizke, ki jih mimogrede vzamemo v roke in so lahko uvod v pravi praznični obed. Obnesejo se tudi sicer kot lahko kosilo ali osvežujoča malica, še zatrjuje in dodaja: »Lepo pri teh zvitkih je, da zahtevajo le malo kuharskih veščin, s svojim videzom in okusom pa na bogato nagradijo.« Tukaj ni odveč pogledati še v četrto poglavje Velika riba in male ribe, kjer je lososu posvečene še več pozornosti.

Losos v tortilji s solato in z drobnjakom

  • 150 g prekajenega lososa
  • 4 tortilje
  • 100 g kremnega sira za mazanje
  • 4 lističi ledenke ali druge krhke solate
  • šopek drobnjaka

Solatne liste operemo in temeljito osušimo. Tortilje razgrnemo in po vsej površini enakomerno premažemo s kremnim sirom. V sredino položimo rezine lososa, nato pa čez še solatni list in drobnjak; ob levem in desnem robu naj bo 3 cm neobložene, zgolj premazane tortilje, saj bomo tako zvitke lažje zvili in se nam na krožniku ne bodo razvijali. Zdaj od enega do drugega namazanega roba tortilje zvijemo čvrsto rulado. Če je rahla, jo lahko še za kakšne pol ure položimo v hladilnik, da ohrani obliko. Poševno narežemo na rezine, debele približno 2 cm – dobiti bi morali lične, nežno roza-bele-zelene rolice. Zložimo jih na servirni krožnik. 

Deli s prijatelji