RECEPTI

V znamenju rožnate in rdeče

Objavljeno 19. februar 2013 14.00 | Posodobljeno 19. februar 2013 14.00 | Piše: Katja Cah

Po mediteransko za vsakogar.

Polžki za otroke.

Skupni družinski obroki so zlata vredni. Zbrali smo preproste in okusne recepte za jedi, ki gredo v slast tudi najmlajšim. V poživljajočih barvnih odtenkih – rožnati in rdeči. Še več dobrih namigov najdete v pred kratkim izdani kuharici Diši po Mediteranu avtorice Damire Skansi iz založbe eBesede.

Polžki za otroke

  • merica sladke smetane
  • majhna kocka masla
  • žlica paradižnikove mezge
  • 50 do 60 g parmezana
  • 300 g polžkov ali drugih testenin
  • Pristavite posodo z osoljeno vodo, in ko ta zavre, vanjo stresite testenine.
  • Preden se do konca skuhajo, začnite pripravljati omako.
  • V širšo ponev dajte kocko masla, smetano in žlico paradižnikove mezge.
  • Omaka naj lahno vre, dokler se ne začne zgoščevati.
  • Testenine skuhajte al dente, jih dobro odcedite in stresite v omako, potresite s parmezanom, dosolite in vse skupaj kuhajte še dve ali tri minute.
  • Omaka mora ostati gosta in žametna.

Piščančje prsi v omaki

image

  • 1 ali 2 velika kosa piščančjih prsi
  • manjša šalotka
  • dcl sladke smetane
  • žlica paradižnikove mezge
  • 2 do 3 žlice parmezana
  • 5 g masla in 2 žlici olivnega olja
  • sol
  • beli poper
  • Piščančje prsi posolite in popoprajte ter pecite v pokriti posodi na šibkem ognju, dokler lepo ne pozlatijo.
  • Shranite meso na toplem (na s krožnikom pokritem krožniku) in odlijte malo maščobe.
  • Na preostali maščobi popražite drobno narezano šalotko, da postekleni.
  • Dolijte sladko smetano in paradižnikovo mezgo, dodajte parmezan in počakajte, da se omaka zgosti.
  • Dodajte še malo belega popra.
  • Prsi narežite na enako debele kose in jih prelijte z rožnato omako.
  • Omaka bo okusna tudi, če boste smetani namesto paradižnikove mezge dodali dve ali tri žlice drobno narezane rdeče pese. V tem primeru ne dodajajte parmezana.

Sveža solata z rdečim zeljem

image

  • 300 g rdečega zelja
  • 2 do 3 korenčki
  • kiselkasto jabolko
  • 2 cm ingverjeve korenine
  • 6 žlic olivnega olja
  • 4 do 6 žlic jabolčnega kisa
  • sok ene limone
  • žlica balzamičnega kisa
  • sol in sveže mleti poper
  • Rdeče zelje naribajte ali narežite na trakce (rezance).
  • Da bi se zmehčalo, ga moramo marinirati. Posolite ga ter prelijte z limonovim sokom, štirimi žlicami jabolčnega kisa in žlico balzamičnega kisa.
  • Počakajte približno 20 minut, da spusti vodo, jo odlijte, nato ga z rokami dobro pregnetite in prestavite v skledo.
  • Korenje narežite ali naribajte na podolgovate rezance.
  • Jabolko olupite in naribajte. Ingver drobno nasekljajte.
  • Vse skupaj dodajte zelju in premešajte.
  • Pripravite preliv z olivnim oljem, preostalim kisom ter malo soli in popra, prelijte ga po solati in dobro premešajte.
  • Poskusite, po potrebi dodajte začimbe in postrezite.

Vitamini, ki krepijo

V zelenjavi in sadju rdeče barve so vitamini, ki nas krepijo in med drugim preprečujejo bolezni srca in oči.

Deli s prijatelji