Skupni družinski obroki so zlata vredni. Zbrali smo preproste in okusne recepte za jedi, ki gredo v slast tudi najmlajšim. V poživljajočih barvnih odtenkih – rožnati in rdeči. Še več dobrih namigov najdete v pred kratkim izdani kuharici Diši po Mediteranu avtorice Damire Skansi iz založbe eBesede.
Polžki za otroke
- merica sladke smetane
- majhna kocka masla
- žlica paradižnikove mezge
- 50 do 60 g parmezana
- 300 g polžkov ali drugih testenin
- Pristavite posodo z osoljeno vodo, in ko ta zavre, vanjo stresite testenine.
- Preden se do konca skuhajo, začnite pripravljati omako.
- V širšo ponev dajte kocko masla, smetano in žlico paradižnikove mezge.
- Omaka naj lahno vre, dokler se ne začne zgoščevati.
- Testenine skuhajte al dente, jih dobro odcedite in stresite v omako, potresite s parmezanom, dosolite in vse skupaj kuhajte še dve ali tri minute.
- Omaka mora ostati gosta in žametna.
Piščančje prsi v omaki
- 1 ali 2 velika kosa piščančjih prsi
- manjša šalotka
- dcl sladke smetane
- žlica paradižnikove mezge
- 2 do 3 žlice parmezana
- 5 g masla in 2 žlici olivnega olja
- sol
- beli poper
- Piščančje prsi posolite in popoprajte ter pecite v pokriti posodi na šibkem ognju, dokler lepo ne pozlatijo.
- Shranite meso na toplem (na s krožnikom pokritem krožniku) in odlijte malo maščobe.
- Na preostali maščobi popražite drobno narezano šalotko, da postekleni.
- Dolijte sladko smetano in paradižnikovo mezgo, dodajte parmezan in počakajte, da se omaka zgosti.
- Dodajte še malo belega popra.
- Prsi narežite na enako debele kose in jih prelijte z rožnato omako.
- Omaka bo okusna tudi, če boste smetani namesto paradižnikove mezge dodali dve ali tri žlice drobno narezane rdeče pese. V tem primeru ne dodajajte parmezana.
Sveža solata z rdečim zeljem
- 300 g rdečega zelja
- 2 do 3 korenčki
- kiselkasto jabolko
- 2 cm ingverjeve korenine
- 6 žlic olivnega olja
- 4 do 6 žlic jabolčnega kisa
- sok ene limone
- žlica balzamičnega kisa
- sol in sveže mleti poper
- Rdeče zelje naribajte ali narežite na trakce (rezance).
- Da bi se zmehčalo, ga moramo marinirati. Posolite ga ter prelijte z limonovim sokom, štirimi žlicami jabolčnega kisa in žlico balzamičnega kisa.
- Počakajte približno 20 minut, da spusti vodo, jo odlijte, nato ga z rokami dobro pregnetite in prestavite v skledo.
- Korenje narežite ali naribajte na podolgovate rezance.
- Jabolko olupite in naribajte. Ingver drobno nasekljajte.
- Vse skupaj dodajte zelju in premešajte.
- Pripravite preliv z olivnim oljem, preostalim kisom ter malo soli in popra, prelijte ga po solati in dobro premešajte.
- Poskusite, po potrebi dodajte začimbe in postrezite.
Vitamini, ki krepijo
V zelenjavi in sadju rdeče barve so vitamini, ki nas krepijo in med drugim preprečujejo bolezni srca in oči.