OKUSI POMLADI

V Vili Herberstein v kulinarično pomlad stopajo z eksplozijo okusov

Objavljeno 04. april 2016 20.40 | Posodobljeno 04. april 2016 20.42 | Piše: Jože Miklavc

Ekipa gostišča Vila Herberstein je predstavila nov izbor kulinaričnih mojstrovin za letošnjo pomlad; ne gre za modno muho, saj je v kulinariki nujno slediti sodobnim smernicam, ponudbi zdrave prehrane ter se prilagajati gostom.

Jedilnik iz 19. stoletja še danes krasi gostišče Vile Herberstein. Foto: Jože Miklavc

Plemstvo rodbine Herberstein sega v 12. stoletje, v Slovenijo so se nekateri od njih priselili v tri stoletja pozneje. Ime rodbine obstaja od približno leta 1290, ko so pridobili v lastništvo grad Herberstein, od takrat so znani po Evropi, zlasti v Avstriji. V Jugoslaviji in Sloveniji so pokupili ali zgradili številne posesti, iz naše dežele so se izselili po drugi svetovni vojni. Vila Herberstein (vila Ritter, vila Novi Šalek) v Velenju je bila v lasti plemkinje Marije Anne Proskau Herberstein, ki ji je bil 1897. podeljen častni naziv dvorne dame. V najbolj plodnem obdobju je bila nadvse podjetna, saj je gojila kokoši in zajce vrste angora, skupaj s služinčadjo se je ukvarjala z vrtnarstvom in drevesničarstvom ter sadjarstvom. Objekte je zapustila v dobrem stanju, a sta zob časa in poznejše slabo vzdrževanje naredila svoje. Novi upravitelji in lastniki, ki so v zadnjih letih vilo obnavljali in ohranjali v dobri kondiciji, so si z vlaganji prislužili, da je prek tožb proti zahtevkom v denacionalizacijskih postopkih Herbersteinov ostala v slovenski lasti. Gorenje Gostinstvo je v tem prestižnem objektu že pred desetletji razvilo protokolarni, pozneje podjetniško-promocijski gostinsko-turistični objekt visoke kakovosti s štirimi zvezdicami. In sije še danes, saj je eden najelitnejših gostišč v Šaleški dolini.


Tradicija in kakovost

Vila Herberstein je znana po tem, da se v njej radi oglasijo ljudje iz poslovnega sveta, kulture, športa in slovenske estrade, pogosto tudi gostje iz tujine. Tako sta se pred dnevi tam mudila prvaka slovenske in hrvaške glasbene scene Jan Plestenjak in Oliver Dragojević. V marcu je bila restavracija Vila Herberstein vključena v dneve slovenskih restavracij, v prihodnje bodo na sporedu različne tematske prireditve, povezane s kulturo in kulinariko, celo poseben kuharski tečaj načrtujejo. Ob toplejših mesecih se bo dogajanje preselilo na njihov idilični vrt z razgledom, kjer bodo večere občasno popestrili z glasbenim programom. Vredno potešitve radovednosti! 

Chef Andrej Kuhar vtisnil svoj pečat

Ekipa gostišča Vila Herberstein je javnosti predstavila nov izbor kulinaričnih mojstrovin za letošnjo pomlad. Ne gre za modno muho, saj je po besedah mag. Jasne Petan, pomočnice direktorja za področje marketinga in prodaje tega prestižnega gostinsko-turističnega lokala, v kulinariki nujno slediti sodobnim smernicam, ponudbi zdrave prehrane ter se prilagajati gostom. V pogovoru s Petanovo in Vladom Verdnikom iz službe za prodajo in promocijo smo izvedeli, da so v penzionu gostinske družbe Gorenje Gostinstvo, d. o. o., zadovoljni z obiskom ter poslovnim uspehom, a si vsakodnevno prizadevajo izboljšati rezultate ter zadovoljevati goste. Vrhunec prizadevanj v tej smeri so kadri, kakovost gostinsko-turističnih storitev ter urejenost. Med pomembnejše pridobitve nedvomno spada zaposlitev evropsko znanega in priljubljenega mojstra kulinarike, ki si je prikuhal kar šest Michelinovih zvezdic in se zdaj ponaša z nazivom chef kuhinje Vile Herberstein: Andrej Kuhar je pred natanko letom dni gostišče okrepil s svojim vrhunskim znanjem, izkušnjami in inovativnostjo. Prav on je kot strokovna karizma, izjemno prijazen in veder človek skupaj z ekipo uglajenih gostincev ob sproščenem klepetu in predstavitvami pomladnega jedilnika delil skrivnosti sodobne kuhinje.

Sezonsko in s trendi

V sveži kuharski opravi, dišeč po herbersteinski kuhinji, je prvi kuhar Andrej Kuhar nagovoril goste ter predstavil zasnovo pomladne kulinarične ponudbe, ki jo je zgradil na osnovi prihajajoče sezonske ponudbe, smernic ter ponudbe izjemnih slovenskih vinarjev. Andrej ni skrival, da je skrivnost vrhunske kulinarike v svežih in kakovostnih surovinah ter vsekakor v znanju. »Sestava menijev in priprava hrane sta tako živi in spontani stvari, da brez nadarjenosti in smelosti ne zagotavljata všečnosti in vrhunskosti okusov,« je dejal, ko so gostom že postregli pečena gosja jetra ter sladoled iz gosjih jetrc s prilogo praženih pinjol. Med predjedi so uvrstili še tunov tatar z mangom in avokadom ter repne špagete s parfaitom dimljene jegulje v želeju jabolk granny smith.

Sledile so velike pacifiške kozice na žaru ter paprika z ananasovo salso ter nekaj anekdot in šegavih misli, ki jih je Kuhar vsakič, ko je predstavljal jedi za objektive in kamere ter zvedave novinarske beležke in snemalnike, natrosil za dobro vzdušje. Kot je med drugim dejal, je bistvo štirih zvezdic gostišča Herberstein, koliko »srčnih zvezdic gostinstva« skrbi za kakovostno pripravo hrane in postrežbo. No, uganili smo tudi, da šest Michelinovih priznanj iz tujine skromnega mojstra dela res velikega in z njim gostišče, kjer razvaja goste. Ob predstavitvi pomladnih jedi so gostinci priporočili tudi vrhunska vina, pretežno iz slovenskih vinogradnih regij. Od toplih predjedi smo uživali še v škampih in jakobinkah na cvetačnem pireju in s pasjonkino omako, acquerello-rižoto z gosjimi jetri in tartufovo omako, pečene jakobinke in krompirjev žepek s koromačevim nadevom, za zaključek predstavitve predjedi pa še pire peteršiljevega korena z žafranovo omako. Pri glavnih jedeh smo lahko izbirali med divjimi ribami, zelenjavo in krompirjem z dodatki jurčkov, dušenimi telečjimi ličnicami z gomoljasto zelenjavo, gobami in krompirjevim pirejem s porom ter pečenim jagenjčkovim hrbtom s črnim česnom, jajčevci in polentnim zavitkom s cacikijem. Miza je ponudila tudi karameliziran jabolčni zavitek, crème brûlée s tonka oreščkom in kokosovim sladoledom, steblo z bavarsko kremo in svežimi sadeži ter skutni souffle.

Deli s prijatelji