VEČNI KLASIKI

V poletni slaščičarni

Objavljeno 30. julij 2012 15.40 | Posodobljeno 30. julij 2012 15.42 | Piše: Beba Splichal

Sadna kupa je klasična ponudba turističnih slaščičarn: pripravijo jo iz svežega, zamrznjenega ali vloženega sadja in dodajo sladoled.

Iz sladoleda, sadja in stepene sladke smetane nastane sadna kupa, klasična ponudba predvsem turističnih slaščičarn. Na plastificiranih zloženkah jih ponujajo z nenavadnimi, eksotičnimi imeni, ki namigujejo na presenečenje, ki čaka pod grmado smetane. Večinoma so prelite s sladkornimi sirupi vseh barv in okrašene s papirnatimi okraski ali holipi. Desert pripravljajo iz svežega, zamrznjenega ali vloženega sadja iz pločevink, od te osnovne sestavine in seveda sladoleda pa sta odvisna tudi okus in kakovost. Poljubno sadje, mešano ali le ene vrste, naložijo v kozarec do polovice, v sredino dajo kepico ali dve sladoleda, vse pa obrizgajo s sladko smetano.

Sadna solata

Kupa je ime za plitev šampanjski kozarec, podoben kelihu, tako pa se imenujejo tudi jedi, ki jih v takem kozarcu postrežejo. Na koščke narezano sadje, naloženo v široke kozarce na debelih pecljih, je tako dobilo ime sadna kupa oziroma zaradi sladoleda tudi ledena kupa. Kadar je narezano sadje pripravljeno v skledicah, na krožnikih ali v izdolbenih polovicah (na primer v lubenici, polovici ananasa in podobno), se zato temu ne reče sadna kupa, ampak preprosto sadna solata.

Čeprav je njeno sestavljanje stvar kuharjeve domišljije, obstaja vseeno nekaj klasičnih in večkrat preverjenih receptov. Taka je ledena kupa Romanov, narejena iz jagod, mariniranih v maraskinu in pomarančnem soku, v kombinaciji z vaniljevim sladoledom in s stepeno sladko smetano. Havajska ima za osnovo ananas, ki je pomešan z marelično marmelado, nato dodajo sladoled in povrhu še smetano, spet prelito z gladko razmešano marelično marmelado. Nekatere sadne kupe se zgledujejo po podobnih sladkih uspešnicah. Tako je sladoledna kupa sacher narejena iz čokoladnega sladoleda in marelične marmelade, melba iz breskev in sadna kupa lepe Helene iz hrušk.

Iz mešanega sadja

Morda najbolj pogosta sadna kupa je narejena iz mešanega sadja, najpogosteje iz ananasa, banan, melon, jabolk, breskev, razpolovljenih grozdnih jagod in kivija. Narežejo ga na kocke, sladkajo, pomešajo, pustijo na hladnem, da se okusi prepojijo, nato pa naložijo v kozarce (kupe). Koščki svežega sadja so pogosto prej marinirani z likerjem, žganjem ali sladkim vinom. Če sadje ni dovolj sočno, ga pokapljajo s kuhanim in razbistrenim sladkorjem. Pomembno je, da ga močno ohladijo. Na marinirano in sladkano sadje nadevajo sladoled, ki se ujema s sadnim okusom. Najbolj nevtralen je vaniljev, sadje pa lepo dopolnjujeta sladoled iz lešnikov in pistacij. Zanimive so variante z vročim prelivom čez sladoled. Največkrat ga pripravijo iz pokuhanih borovnic ali malin. Čez nabrizgajo sladko smetano in jo posujejo s praženimi oreščki. Sadno kupo oblijejo tudi s stopljeno čokolado ali sadnimi želeji. Ponudijo jo z žličko na dolgem ročaju. Z njo se lahko seže do dna kozarca in zajema ohlajeno sadje skupaj s sladoledom in smetano.

Dobra kombinacija k sadni kupi so drobno pecivo, sladoledni vaflji, kandirano sadje in liker.

Sadna kupa z malinami

  • 30 dag svežih malin
  • žlica sladkorja
  • 8 žlic vaniljevega sladoleda
  • kozarec sladke smetane
  • pol tablice temne čokolade

Čokolado nalomimo in raztopimo v vodni kopeli. Polovico malin zmešamo in pretlačimo skozi cedilo.  Sok sladkamo in razdelimo v štiri široke, pecljate kozarce. Na to naložimo maline, čez damo po dve žlici vaniljevega sladoleda, okrasimo s stepeno sladko smetano in prelijemo s stopljeno čokolado. Takoj ponudimo.

Deli s prijatelji