Osnovna sta ščepec soli in košček masla, med bolj priljubljenimi pa so še Mileram Zelene Doline, kajmak Zelene Doline ali zeliščni namaz Zelene Doline. Jed ponudimo kot prilogo, z veliko skledo sezonske solate pa se spremeni v okusen in poceni obrok.
Sestavine (za 4 osebe)
- 4 veliki krompirji za peko
- sol
- maslo Zelene Doline, narezano na koščke
Priprava
Krompir operemo pod tekočo vodo in osušimo. Lupino po celotni dolžini na več mestih prebodemo z vilicami, rahlo namastimo z oljem in posolimo.
Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija.
Krompir razporedimo po rešetki in pečemo v ogreti pečici na srednji višini približno 60 minut oziroma toliko časa, da se krompirjevo meso v notranjosti povsem zmehča. To lahko preverimo z ozkim in tankim nožem, ki ga zapičimo v krompir: če ga brez težav prebodemo, je krompir pečen.
V pečene krompirje z nožem po dolžini naredimo zareze in jih na spodnjem delu rahlo stisnemo, da se razprejo. Obložimo jih s koščkom masla, posolimo, serviramo na krožnik in postrežemo.
Naš namig: Namesto masla lahko krompir obložimo s Kajmakom Zelene Doline.