Kaj naredi pravo praznično vzdušje v decembru? Ne z vsemogočim kičem obložene police trgovin niti misel na bogata darila, ki nas vedno znova ženejo v trgovske centre, ne, ampak praznični vonj dobrot v naših domovih, vonj, ki ga je zelo preprosto ustvariti. Naj torej naše malčke na Miklavževo jutro iz postelje privabi vonj po sveže pečenih parkljih, miklavžih ali kakšnih drugih figurah, ki jih bomo naredili iz finega kvašenega testa. Priprava je preprosta, veselje ob pogledu nanje in slasten okus pa poplačata naš trud!
Verjetno ima vsaka gospodinja svoj recept za fino kvašeno testo, iz katerega lahko naredimo štrukeljce, šarkelj, brioše, ptičke …. Mi vam ponujamo dva, Bonopanovega s svežim kvasom, drugega pa s suhim, pripravili so ga v mlinu Katič. Tam so nam povedali, da je treba iz vseh sestavin vmesiti gladko testo, ki gre lepo od posode. »Vse sestavine morajo biti sobne temperature, mleko pa segrejemo na okoli 40 stopinj Celzija, več ne, da ne uničimo kvasovk. Sama vedno uporabljam suh kvas, saj je bolj kakovosten, ne pokvari se in ni treba delati kvasnega nastavka. Recept je tudi tu jasen: za pol kilograma moke zadostuje ena vrečka kvasa,« je enega od svojih nasvetov z nami delila Valentina Žefran, živilska tehnologinja v mlinu Katič iz Velike vasi pri Krškem, kjer dela pri razvoju novih izdelkov in kontroli kakovosti, vsak dan tudi testira moko in peče testne peke iz moke, ki gre potem na trgovske police. Kot sodobna gospodinja za gnetenje testa najraje uporabi električni mešalnik, v tem času pa raje postori kaj drugega. »Velja pravilo, da moramo testo iz kilograma moke mesiti približno 10 minut, tako v njem ni grudic pa tudi končni izdelek je lepši,« je izpostavila.
Zgneteno testo v posodi najprej vzhajamo kakšne pol ure, potem oblikujemo majhne gladke kroglice. Znova jih pustimo shajati, potem začnemo oblikovati parklje, za enega potrebujemo dve kroglici. Iz prve naredimo svaljek, ki bo telo naše figure, drugega pa nekoliko bolj razvlečemo, služi pa za roke. Za oči uporabimo rozine, lahko poper ali kaj drugega, jezik izrežemo iz rdečega papirja, s škarjami pa oblikujemo parkljev kožuh.
»Pri peki so zelo pomembne kakovostne surovine, predvsem moka. Za kvašeno testo je najbolje uporabiti moko tipa 400 ali 500, za vlečeno testo pa višji tip. Sicer večkrat opažam, da gospodinje pri peki pretiravajo z različnimi dodatki,« je še dodala Žefranova. Če torej na primer pečemo jabolčni zavitek, mora prevladovati predvsem okus jabolk, na pa da preveč izstopajo rozine ali cimet.
Žefran s parkljem Pol kocke kvasa Fala Kvašeno testo |