TOMAŽ KAVČIČ

»V kuhinje se vračajo ekonom lonci«

Objavljeno 29. avgust 2014 12.15 | Posodobljeno 29. avgust 2014 12.14 | Piše: Da. M.

Kuharski mojster Tomaž Kavčič mladim kuharjem svetuje, naj se pripravijo na veliko dela, v katerem pa ne bodo nikoli nehali uživati.

»Moj cilj je pokazati ljudem, da kuhanje ni nujno zahtevna stvar in da se dober in kakovosten obrok lahko pripravi v 10 minutah.«

Priznani kuharski mojster Tomaž Kavčič je pred novim izzivom. Vsak teden bo skušal čim več slovenskih gospodinjstev prepričati k ustvarjanju novih, še nepreizkušenih in posebnih receptov, zaradi katerih bodo obroki marsikatere družine bolj pestri. Ob pomoči oziroma bolj izzivu hrvaškega chefa Mate Jankovića, ki je tudi eden izmed članov žirije hrvaškega Masterchefa, bosta pripravila dve različni jedi iz enakih sestavin.

Že razkril čudežno začimbo

»V kuhanju zares uživam, in ker gre za lep projekt, s katerim bomo vsak teden stopili v vsa gospodinjstva, sem se odločil za sodelovanje. Najpomembnejše je, da bodo ljudje dobili ideje in koristne nasvete,« je o sodelovanju z Lidlom povedal Kavčič. »V vsakem od nas je masterchef. Le eno začimbo vam polagam – sprostitev! Naj vas ne bo strah, le sprostiti se morate.«

Tako bomo lahko spoznali trike, ki jih uporabljajo največji mojstri kulinarike, in verjetno kmalu spoznali, da se najboljši okusi rodijo ravno takrat, ko jed ni preveč zapletena. »Rad imam čiste okuse, ko iz štirih sestavin gradim vse,« je povedal Tomaž Kavčič. Izdal je trend, ki se vrača v kuhinje. In to ni eksotična začimba ali kateri od finih sirov. Gre za lonec na pritisk, ki je bolj poznan pod imenom ekonom lonec. »Ti lonci, ki so jih uporabljali naše mame in babice, se ponovno vračajo na štedilnike.«

Ne pozabite, da je kuhanje fizično delo

Kuharske oddaje so trenutno izjemno priljubljene in tudi ob oglaševanju tega projekta je marsikdo mislil, da gre še za eno oddajo o kuhanju. »Vsa popularnost, ki se dogaja okoli kuhanja se mi zdi super. In tudi sam se zaradi tega, ker si želim, da bi se kuharstvo še bolj razvilo, odločil za ta projekt,« nam je povedal Tomaž in delil nasvet za vse tiste, ki sanjajo o tem, da bi nekoč postali kuharski mojstri.

»Čez noč ne postanemo chefi. O sebi sicer raje govorim kot o kuharju. Zakaj? Če vam dam za primerjavo glasbeni orkester. Kar naenkrat bi vsi radi bili dirigenti. Ja, kdo bo pa igral? Zato sporočam mladim, da je to zelo lep poklic oziroma način življenja, in tisti, ki uživa v tem, naj se ga loti. Vedeti pa mora, da ga čaka veliko odrekanja, ampak tak način življenja ti tudi veliko vrne,« mladim svetuje Tomaž Kavčič in dodaja, da bo on zaradi tega sodelovanja spoznal ogromno novih ljudi, veliko potoval in se sam poslovno razvijal.

A ne bo pozabil, da je v svojem bistvu kuhar, ki veliko fizično dela. »Bojim se, da kuharske oddaje, ki jih lahko spremljamo na televiziji, prikažejo tisti končni, fini del. Dolga pot je, da pridemo do vrha. Sam pa pravim, da ni nujno, da pridemo do vrha. Uživajmo v tem, kar delamo. Če nekdo naredi najboljši burek, naj bo na to ponosen. Če gospa naredi najboljšo kavo, naj bo nanjo ponosna,« pravi Tomaž Kavčič.

Deli s prijatelji