RECEPTI

Uživači stavijo na sredozemsko

Objavljeno 24. julij 2012 15.30 | Posodobljeno 24. julij 2012 15.30 | Piše: Katja Cah

Od Francije do Španije

Omleta z zelišči po francosko.

Lahka in dobra hrana naredi čudovit poletni dan še lepši. V kuharici Okusi Sredozemlja iz Cankarjeve založbe smo izbrskali slastne predjedi, ki so seveda lahko tudi glavni obroki.

Omleta z zelišči po francosko

  • 15 g masla
  • 2 drobno sesekljani šalotki
  • 1 strt strok česna
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja
  • 2 žlici sesekljane bazilike
  • 1/2 žličke sesekljanega pehtrana
  • 2 žlici polnomastne sladke smetane
  • 8 rahlo razžvrkljanih jajc
  • olje
     
  • V ponvi na šibkem ognju razpustimo maslo ter pražimo šalotko in česen, dokler se ne zmehčata.
  • Primešamo zelišča in stresemo v skledo. Dodamo smetano in jajca, posolimo in popopramo ter dobro zmešamo.
  • V teflonski ponvi segrejemo malo olja, nato vlijemo četrtino jajčne zmesi.
  • Počasi pečemo in pri tem zakrknjeno zmes z roba ponve potiskamo v sredino, dokler omleta spodaj ne zakrkne in se zapeče, zgoraj pa je še sočna.
  • Prepognemo jo na tretjine in jo z robom navzdol z lopatko preložimo na krožnik. Postrežemo vročo. Na enak način pripravimo še preostale omlete.

Kozice s česnom po špansko

  • 1 1/4 kg surovih kozic
  • 80 g razpuščenega masla
  • 185 ml olivnega olja
  • 8 strtih strokov česna
  • 2 tenko narezani mladi čebuli
  • hrustljav kruh za prilogo

    image
     
  • Pečico segrejemo na 250 stopinj Celzija.
  • Kozice olupimo, lupino na koncu repka pustimo. Z zgornje strani potegnemo ven žilo. V hrbet vsake kozice naredimo zarezo.
  • Maslo in olje zmešamo in porazdelimo v štiri 500-mililitrske litoželezne posode. Polovico strtega česna porazdelimo v posode.
  • Posode postavimo na pekač in v pečici segrevamo 10 minut oziroma dokler zmes ne začne brbotati.
  • Vzamemo jih iz pečice in vanje porazdelimo kozice ter preostali česen. Vrnemo v pečico za 5 minut oziroma dokler se kozice ne spečejo.
  • Primešamo mlado čebulo in posolimo po okusu.
  • H kozicam postrežemo kruh, s katerim pomažemo sokove. 

Solata iz hobotnice po italijansko

  • 650 g majhnih hobotnic
  • 2 žlici limonovega soka
  • 80 ml olivnega olja
  • 1 tenko narezan strok česna
  • 1 žlica sesekljane mete
  • 1 žlica sesekljanega peteršilja
  • 1 žlička gorčice
  • ščepec kajenskega popra
  • 115 g mešanih solatnih listov
  • krhlji limone za prilogo

image

  • Hobotnicam odrežemo glavo, izvlečemo drobovje, izrežemo oči in kljun, nato jih oplaknemo.
  • Če so prevelike, jih razrežemo na polovice ali četrtine.
  • V veliki kozici zavremo vodo in dodamo hobotnice.
  • Zmanjšamo ogenj in počasi kuhamo od 8 do 10 minut oziroma dokler se ne zmehčajo.
  • Medtem pripravimo preliv tako, da zmešamo limonov sok, olivno olje, česen, meto, peteršilj, gorčico, kajenski poper, sol in poper.
  • Hobotnico dobro odcedimo, damo v skledo in prelijemo s prelivom.
  • Pustimo, da se solata nekoliko ohladi, nato jo postavimo v hladilnik in ohlajamo vsaj 3 ure, preden jo postrežemo na posteljici iz mešanih solatnih listov.
  • Še malo jo pokapamo s prelivom in ponudimo s krhlji limone. 


Ah, ta česen: Nezaželen, ko si želimo prijetne komunikacije, in ljubljen v skrbi za zdravje, saj je naravni antibiotik. Kadar se želimo izogniti zadahu, ki ga povzroča sveži česen, ga toplotno obdelajmo ali preprosto uporabimo tistega v prahu. 

Deli s prijatelji