Lahka in dobra hrana naredi čudovit poletni dan še lepši. V kuharici Okusi Sredozemlja iz Cankarjeve založbe smo izbrskali slastne predjedi, ki so seveda lahko tudi glavni obroki.
Omleta z zelišči po francosko
- 15 g masla
- 2 drobno sesekljani šalotki
- 1 strt strok česna
- 2 žlici sesekljanega peteršilja
- 2 žlici sesekljane bazilike
- 1/2 žličke sesekljanega pehtrana
- 2 žlici polnomastne sladke smetane
- 8 rahlo razžvrkljanih jajc
- olje
- V ponvi na šibkem ognju razpustimo maslo ter pražimo šalotko in česen, dokler se ne zmehčata.
- Primešamo zelišča in stresemo v skledo. Dodamo smetano in jajca, posolimo in popopramo ter dobro zmešamo.
- V teflonski ponvi segrejemo malo olja, nato vlijemo četrtino jajčne zmesi.
- Počasi pečemo in pri tem zakrknjeno zmes z roba ponve potiskamo v sredino, dokler omleta spodaj ne zakrkne in se zapeče, zgoraj pa je še sočna.
- Prepognemo jo na tretjine in jo z robom navzdol z lopatko preložimo na krožnik. Postrežemo vročo. Na enak način pripravimo še preostale omlete.
Kozice s česnom po špansko
- 1 1/4 kg surovih kozic
- 80 g razpuščenega masla
- 185 ml olivnega olja
- 8 strtih strokov česna
- 2 tenko narezani mladi čebuli
- hrustljav kruh za prilogo
- Pečico segrejemo na 250 stopinj Celzija.
- Kozice olupimo, lupino na koncu repka pustimo. Z zgornje strani potegnemo ven žilo. V hrbet vsake kozice naredimo zarezo.
- Maslo in olje zmešamo in porazdelimo v štiri 500-mililitrske litoželezne posode. Polovico strtega česna porazdelimo v posode.
- Posode postavimo na pekač in v pečici segrevamo 10 minut oziroma dokler zmes ne začne brbotati.
- Vzamemo jih iz pečice in vanje porazdelimo kozice ter preostali česen. Vrnemo v pečico za 5 minut oziroma dokler se kozice ne spečejo.
- Primešamo mlado čebulo in posolimo po okusu.
- H kozicam postrežemo kruh, s katerim pomažemo sokove.
Solata iz hobotnice po italijansko
- 650 g majhnih hobotnic
- 2 žlici limonovega soka
- 80 ml olivnega olja
- 1 tenko narezan strok česna
- 1 žlica sesekljane mete
- 1 žlica sesekljanega peteršilja
- 1 žlička gorčice
- ščepec kajenskega popra
- 115 g mešanih solatnih listov
- krhlji limone za prilogo
- Hobotnicam odrežemo glavo, izvlečemo drobovje, izrežemo oči in kljun, nato jih oplaknemo.
- Če so prevelike, jih razrežemo na polovice ali četrtine.
- V veliki kozici zavremo vodo in dodamo hobotnice.
- Zmanjšamo ogenj in počasi kuhamo od 8 do 10 minut oziroma dokler se ne zmehčajo.
- Medtem pripravimo preliv tako, da zmešamo limonov sok, olivno olje, česen, meto, peteršilj, gorčico, kajenski poper, sol in poper.
- Hobotnico dobro odcedimo, damo v skledo in prelijemo s prelivom.
- Pustimo, da se solata nekoliko ohladi, nato jo postavimo v hladilnik in ohlajamo vsaj 3 ure, preden jo postrežemo na posteljici iz mešanih solatnih listov.
- Še malo jo pokapamo s prelivom in ponudimo s krhlji limone.
Ah, ta česen: Nezaželen, ko si želimo prijetne komunikacije, in ljubljen v skrbi za zdravje, saj je naravni antibiotik. Kadar se želimo izogniti zadahu, ki ga povzroča sveži česen, ga toplotno obdelajmo ali preprosto uporabimo tistega v prahu.