DIVJE IZ JADRANA

Užitki za vse čute

Objavljeno 29. avgust 2013 15.15 | Posodobljeno 29. avgust 2013 15.15 | Piše: Katja Cah

So kuharice in Kuharice. Tiste zbirke receptov, ki ponudijo še veliko več kot le navodila za kuhanje in pečenje.

Majoneza iz škampovih repkov in pomarančne lupinice.

Taka je tudi pred kratkim izdana knjiga Divji Jadran avtorja Klemna Koširja. Ta v sočnem, poetskem jeziku vodi bralca od natančnega opisa posameznih rib in morskih sadežev do specialitet, ki jih pripravljamo s strastjo, gurmansko uživaško. Sline so se nam še posebno pocedile ob treh jedeh.

Roza (majoneza iz škampovih repkov in pomarančne lupinice)

Za skodelico namaza

  • 10 očiščenih škampovih repkov
  • 1 rumenjak
  • 3 dcl blagega olivnega olja
  • čajna žlička drobno nastrgane lupinice ekološke pomaranče
  • čajna žlička sveže iztisnjenega pomarančnega soka
  • ščepec strtega solnega cveta
  • Jajce vzamemo iz hladilnika in počakamo, da se segreje na sobno temperaturo.
  • Razbijemo ga in skrbno ločimo rumenjak od beljaka.
  • Svežim škampom odtrgamo repe od trupa in jih pazljivo olupimo, ne da bi meso poškodovali.
  • Z ostro konico noža ali vilicami odstranimo morebitni prebavni trakt v hrbtenici, saj je grenkega okusa in temne barve.
  • V posodico za pasiranje (avtor receptov najraje uporablja steklen kozarec za vlaganje) vlijemo jajčni rumenjak, dodamo očiščene repke skupaj z nastrgano svežo pomarančno lupinico, blago solimo s solnim cvetom in prilijemo žličko pomarančnega soka.
  • Spasiramo v gladko maso, nato počasi, v tankem curku enakomerno dolivamo olivno olje in opazujemo čudež povezovanja rumenjaka in olja.
  • Majonezo prestavimo v hladilnik za dobro uro in jo kot mamljivo predjed namažemo na kanapeje in popečene kruhke ali pa jo vmešamo v solato iz kuhanega ribjega mesa.

Koketa (spogledljiva juhica iz bradačev s karijem)
image

Za 4 osebe:

  • kg manjših ali večjih bradačev
  • 1,5 l hladne vode
  • večja čebula
  • 4 stroki česna
  • dcl olivnega olja
  • šopek peteršilja
  • jedilna žlica masla
  • čajna žlička karija v prahu
  • sok polovice manjše limone ali limete
  • črni poper v zrnju
  • groba morska sol
  • olivno olje
     
  • Kot vedno vnaprej pripravimo zelenjavo in ribe.
  • Čebulo narežemo na manjše kocke, stroke česna drobno sesekljamo, prav tako peteršilj.
  • Oluskanim bradačem odstranimo drobovino skupaj s črno in grenko trebušno mreno, odrežemo jim glave in odtrgamo škrge.
  • Splaknemo jih pod tekočo vodo, da odstranimo morebitne ostanke krvi in umazanijo, ter jih preložimo na krožnik.
  • V večjem loncu segrejemo olivno olje in na majhnem ognju približno deset minut pražimo drobno sesekljano čebulo, da se povsem razpusti.
  • Dodamo sesekljan česen in ko zadiši, začinimo s karijem v prahu.
  • Premešamo in pražimo še nekaj sekund, nato zalijemo s hladno vodo.
  • Dodamo očiščene pripravljene ribe in počakamo, da tekočina zavre.
  • Zmanjšamo ogenj in juhi dodamo drobno sesekljan peteršilj ter jo začinimo s sveže strtim črnim poprom s soljo.
  • Juha naj nato mirno vre petnajst, dvajset minut, da se nekoliko zgosti in ribe spustijo okus v tekočino.
  • Odstavimo z ognja, ribe vzamemo iz tekočine, da se nekoliko ohladijo in jim lahko odstranimo meso; dodamo ga juhi.
  • Juho zabelimo z jedilno žlico masla in sokom sveže stisnjene polovice limone ali limete in jo takoj ponudimo, skupaj s sveže pečenim belim kruhom. 

Asketa (karakterna pašta brez paradižnika)

imageZa 4 osebe:

  • kg špagetov ali jajčnih rezancev
  • 16 soljenih filejev sardonov
  • 16 sušenih ali pečenih črnih oliv
  • 6 večjih strokov česna
  • 2 pesti sesekljanega peteršilja
  • 3 jedilne žlice olivnega olja
  • ščepec posušenega pikantnega feferončka
  • ščepec grobe morske soli za kuhanje testenin
  • Sardončke dobro speremo pod tekočo vodo in jih skupaj s česnom, feferončkom, izkoščiščenimi olivami in peteršiljem z nožem nasekljamo v grobi pešt, kot bi rekli Istrani (tisti bolj fini lahko sestavine še pretlačite z vilicami v bolj gladko maso ali uporabite palični mešalnik oziroma multipraktik).
  • V veliki količini osoljene vode skuhamo testenine po navodilih proizvajalca.
  • Odcedimo jih, medtem ko v ponvi segrejemo dve žlici olivnega olja in na njem na hitrico prepražimo pešt, ali pa tudi ne. Surov česen bo močnejšega okusa, pašta pa prijetno manj mastna.
  • Sesekljano meso – prepraženo ali ne – vmešamo med vroče testenine in dobro premešamo ter ponudimo takoj, skupaj s kosom kruha in osminko vina, kot v starih časih.
Deli s prijatelji