ZA ŽURERJE

Uspešnice, ki privežejo dušo

Objavljeno 18. december 2012 14.10 | Posodobljeno 18. december 2012 14.12 | Piše: Katja Cah

Trije recepti za ponočnjake in žurerje.

Sarma.

Po rajanju dolgo v noč ali vse do jutranjih ur prija posebna hrana. Da si privežemo dušo, kot pravimo. Ob (pre)hitro iztekajočem se letu uživajmo v doma pripravljenih jedeh. Tudi 1. januarja 2013!

Sarma iz svežega zelja

  • zeljna glava
  • sol
  • 3 dag olja
  • 10 dag prekajene slanine
  • 2 žlici sesekljane čebule
  • 2 sesekljani zeleni papriki
  • sesekljan česen
  • 25 dag riža
  • 2 žlici nastrganega sira
  • 2 jajci
  • sol
  • poper
  • 3 dag masla
  • 3 dag moke
  • žlička sladke paprike
  • 1 dl kisle smetane


Zeljno glavo kuhamo od 15 do 20 minut, da laže odtrgamo in zvijemo liste. Naredimo nadev. Na olju pražimo čebulo in slanino, da postekleni, dodamo papriko in riž ter pražimo, da paprika ovene. Zalijemo s 4 dl osoljenega kropa, premešamo in 15 minut dušimo. Ohladimo, zamešamo sir, jajci in poper. Zeljnim listom porežemo rebra in na vsakega položimo žlico nadeva. Zavijemo in robove potisnemo proti nadevu. Sarmice položimo v kozico, prilijemo toliko kropa ali juhe, da so prekrite, in pustimo, da nad šibkim ognjem vro 40 minut. Krop naj bo rahlo slan. Zadnje četrt ure dodamo omako: na maslu rumeno spražimo moko, dodamo sladko papriko, zalijemo z vodo ali juho, solimo in prilijemo kislo smetano. Sarmice pustimo počasi vreti skupaj z omako še pet minut.


(Kuharica sestre Vendeline, založba Gral Ve)

Gobja juha z ajdovimi žganci

  • 25 dag mešanih, poparjenih gob
  • 25 dag krompirja
  • 1/2 čebule
  • 2 stroka česna
  • 2 vejici peteršilja
  • žlica moke
    image
  • olje
  • sol
  • poper
  • žlica kisa ali kisle smetane
  • 50 dag ajdove moke

Krompir olupimo, narežemo na majhne kocke in ga kuhamo v enem litru slane vode, da je srednje mehak. Dodamo očiščene, že poparjene gobe. Kuhamo še 10 minut. Pripravimo prežganje. Na olju zarumenimo moko, dodamo čebulo in pustimo, da se zmehča. 
Nazadnje dodamo strt česen in sesekljan peteršilj. Prežganje zlijemo v juho, premešamo in začinimo s poprom. Juho še nekaj minut kuhamo na majhnem ognju. Na koncu vanjo vlijemo žlico kisa ali smetane. Pripravimo žgance. V liter slane, vrele vode stresemo moko v kupček. Pustimo, da na majhnem ognju vre 20 minut. Kup obrnemo z leseno kuhalnico, obrnjeni konec prebodemo po dolgem in počez. 
Vre naj še 20 minut. Del vode odlijemo v skodelico in jo prihranimo, če bi bili žganci presuhi. Žgance s kuhalnico dobro premešamo, zabelimo z vročim oljem, še enkrat temeljito premešamo in pustimo, da nekaj časa stojijo na toplem. Še v loncu jih nadrobimo z vilicami in stresemo v skledo.

(101 zelenjavni jedilnik, založba Modrijan)

Kavra (enolončnica z ocvirki)

  • Za 10 oseb
  • 50 dag fižola
  • 50 dag rumene kolerabe
  • 50 dag krompirja
  • 1 čebula
    image
  • 10 dag masti z ocvirki
  • lovorov list
  • sol
  • poper
  • kumina

V večjem loncu kuhamo kolerabo, v drugem fižol, ki ga čez noč namočimo. Ko zavre, odlijemo vodo in ga dodamo kolerabi. Po 30 minutah dodamo še na koščke narezan krompir. Posebej prepražimo na maščobi sesekljano čebulo in jo priložimo h kavri. Dodajmo lovorov list, sol, poper ter kumino – po okusu. Vse kuhajmo pri zmerni toploti vsaj še dve uri. Na koncu kavro zabelimo z ocvirki. Postrežemo jo lahko kot juho ali kot samostojno enolončnico. 

(Jedi na žlico, Cankarjeva založba)

Deli s prijatelji