RECEPTI

Uporabimo svežo koruzo, dokler je še

Objavljeno 11. september 2015 14.53 | Posodobljeno 11. september 2015 15.00 | Piše: Katja Cah

Ravno prav zrela koruza, pobrana na polju in takoj spečena nad plameni v naravi, nahrani tudi dušo.

Seveda nadvse prijajo doma pripravljene jedi s to enoletno žitarico, ki je sveža na voljo le kratek čas. Imenitno popestri jedilnik tudi pozneje – vložena, v dozorelih zrnih oziroma v obliki zdroba in ne nazadnje pokovke. Koruza je popolna izbira, ko si želite med pripravo jedi malce eksperimentirati in hkrati upoštevati zlato tradicijo.

Koruzna mineštra

  • 25 dag grobo zmlete koruze
  • 25 dag govedine
  • 25 dag suhe svinjine
  • 15 dag fižola
  • 2 krompirja
  • 5 dag suhe slanine (pancete)
  • 4 stroke česna
  • 2 žlici peteršilja
  • poper
  • 1 lovorov list


Koruzo in fižol ločeno namočite čez noč, nato pa združite, dodajte meso.

Naj počasi vre 90 do 120 minut (če koruza ni mlada).

Nato dodajte nakockan krompir, sesekljano slanino, česen in tik pred koncem peteršilj.

Meso lahko narežete na grižljaje ali postrežete kot prilogo s kislim zeljem.

(Vir: s. Felicita Kalinšek, Jedi na žlico, Cankarjeva založba)

Z jastogom

  • 4 koruzni storži
  • 4 jastogi
  • 2 jedilni žlici grobe morske soli
  • ščepec kajenskega popra
  • 100 g masla
  • 1 čajna žlica drobne morske soli

Koruzne storže olupite, odstranite nitke in odrežite steblo.

V dovolj velikem loncu za 4 koruzne storže zavrite vodo, toda ne solite je – saj koruza lahko postane trda.

Koruzni storži naj počasi vrejo 8 minut.

Z nožem odstranite elastike okoli jastogovih klešč.

Vzemite drugo veliko posodo in v njej zavrite 5 litrov vode.

Vodo solite in dodajte kajenski poper.

Jastoga z glavo najprej potopite v vrelo vodo in še enkrat zavrite.

Nato odstavite z ognja, jastog pa naj v vodi počiva še 10 minut.

Raztopite maslo.

Jastoga takoj porazdelite po krožnikih.

Na vsak krožnik dajte koruzni storž, pokapajte z raztopljenim maslom in posipajte z drobno morsko soljo.

Vsekakor pripravite na mizo klešče za jastoga.

(Vir: Ribe in morski sadeži, založba Učila)

Rdeče paprike s koruzo 
 

  • 60 dag rdečih paprik
  • 30 dag kuhanih koruznih zrn
  • 25 dag krompirja
  • 15 dag sira
  • 2 vejici peteršilja
  • 1 žlica kisle smetane
  • sol
  • poper
  • 30 dag zrelega paradižnika
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • 1/2 žličke sladkorja
  • olje

Paprikam odrežite kapice, jih očistite semen in posolite.

Krompir razkosajte, skuhate v slani vodi do mehkega, odcedite, pretlačite in pripravite nadev: zmešajte 10 dag nastrganega sira, kislo smetano in koruzo.

Temu primešajte krompir.

Začinite s poprom, drobno sesekljanim peteršiljem in po potrebi dosolite.

S tem polnite paprike.

Preostali sir narežite na tanke kose in jih položite čez nadev.

Za omako olupite paradižnik in narežite na kose.

Na olju popražite mezgo in dodajte paradižnik.

Solite in dušite 15 minut.

Preden odstavite, vmešajte pol žličke sladkorja.

V primeren pekač vlijte omako in vanjo pokončno zložite nadevane paprike.

40 minut pecite v prej ogreti pečici na 200 stopinj Celzija.

(Vir: 101 zelenjavni jedilnik, Miriam Drev in Sonja Tomažič, založba Modrijan) 

Deli s prijatelji