V knjigi ne boste izvedeli, kako je treba uživati čaj, niti kako se pravilno odreže kos kruha. Spoznali boste nove dimenzije, kako se lahko ta čarobni napitek spoji z vrhunsko kulinariko,« je v uvodu svoje prve kuharske knjige zapisal 23-letni Mojmir Šiftar.
Rosnim letom navkljub je njegova kuharska kariera že zdaj izjemna, saj bil tri leta kapetan slovenske mladinske kuharske reprezentance in z njo je na tekmovanjih dosegal vidne rezultate. Letos se je Mojmir Šiftar, ki zadnje mesece ustvarja v portoroški Restavraciji Tomi, odločil za samostojni nastop. Na odmevnem tekmovanju San Pellegrino Young Chef je s kreacijo, ki je v skladen okus in moderen videz zajela sardine, peso ter grah, odnesel tretje mesto med kuharji sredozemske regije.
Kot je povedal zbranim v ljubljanskem hotelu Four Points by Sheraton (Mons), ki je gostilo predstavitev ne ravno vsakdanje kuharske knjige, ga je ustvarjanje s čaji očaralo na višji strokovni šoli: »Na vajah smo spoznavali tudi čaje in pred nas so postavili izziv, kako jih vpeljati v pethodni jedilnik. To sem tudi storil, nato sem še diplomiral na temo uporabe čajev v kulinariki.« Pri snovanju receptov, objavljenih v čajno-kuharski knjigi, je eden naših najobetavnejših mladih kuharjev tesno sodeloval z ajdovskim podjetjem Erilo, ki je knjigo, dopolnjeno s fotografijami Mateja Fisherja, tudi založilo.
In kakšne predloge ponuja prav kuharska knjiga, v katero je Mojmir Šiftar ujel po dva recepta za vsako leto svojega življenja? Med 44 v knjigi zbranimi jedmi so tudi lignji z ingverjevim čajem, golob z jasminovim čajem ter govedina, pripravljena s čajem rooibush. Tu so še potočni raki, kombinirani s čajem jagode in kivija, in volčje jabolko, ki mu družbo dela po vanilji dišeč čaj. Polenovki je mlad kuhar namenil družbo čaja z okusom japonske češnje, h gozdni jagodi pa je vpletel vsem znano kamilico.