OKUSI SLOVENIJE

Turistična kmetija Breg, Golo Brdo

Objavljeno 13. avgust 2014 14.50 | Posodobljeno 13. avgust 2014 14.51 | Piše: Nada Špacapan

Sestri Mirela in Adrijana sta obnovili staro domačijo in jo preuredili v turistično kmetijo; za hišo imata bogat vrt in sadovnjak ter nekaj panjev.

Na skrajnem delu Goriških brd ob levem bregu reke Idrije, tik ob slovensko-italijanski meji, stoji vasica Golo Brdo. Danes je v tem kraju ostala le peščica ljudi, ki ohranja lepote in poskuša kraju vdahniti življenje. Del te zgodbe sta tudi domačinki, sestri Mirela in Adrijana, ki sta pred več kot dvajsetimi leti sprejeli odločitev in staro domačijo obnovili, vzpostavili v prvotno stanje ter preuredili v turistično kmetijo. V gostinstvo sta stopili iz čisto drugih poklicev, ki sta jih prej opravljali. Pravi turistični biser za popotnike, izletnike ali tiste, ki si v čudovitem starem ambientu zaželijo kulinaričnega razvajanja ali celo prenočiti. Sonce, ki žari z obrazov Mirele in Adrijane, hitro postane nalezljivo in da občutek domačnosti.

Mireli, glavni v kuhinji, in Adrijani, ki skrbi za goste v restavraciji, je skupna skrb za doma pridelano hrano, saj imata za hišo bogat zelenjavni in zeliščni vrt, sadovnjak, doma gojijo kokoši, zajce, race, nekaj panjev čebel pa oskrbuje kmetijo z medom. Sami pripravita domače marmelade, testenine, kruh, začimbe. Jedilnik je tipično briški in furlanski, odvisen od sezone, spomladi so na njem jedi z veliko mladih zelišč, poleti z okusi sivke, jeseni nastajajo jedi iz svežih gob, kostanja, vse, kar raste na vrtu ali v gozdu, je vključeno v jedilnik.

Sprehod hrane, s katerimi sta se predstavili, se je začel s kuhanimi krompirjevimi cmoki, nadevanimi s staranim kruhom v mleku in aromatičnimi zelišči, preliti z na maslu praženim rožmarinom in žajbljem ter posuto dimljeno skuto, popolna harmonija okusov. Sledila je frtalja z meto in sivko, družbo ji je delala popečena polenta iz bele koruzne moke iz mlina v Nadiški dolini, izjemno dovršeno. Frika, tretja po vrsti, je bila iz treh različnih vrst sirov, svež, manj svež in star sir, v razmerju s krompirjem vsakega pol, in malo čebule, na hitro zapečeno, preprosto in okusno. Tudi friki je delala družbo polenta. Sledil je pršutov toč po receptu none Lori, narejen iz svežega ne preveč slanega pršuta, pocvrtega brez maščobe in zalitega z mlekom oziroma bešamelom. Zraven jedi so postregli hišno belo vino. Sladica, ki je sklenila sprehod, je bila ledena rezina, iz jajca, sladkorja in češenj.

Dobro je vedeti

  • Turistična kmetija s prenočišči Breg
  • Breg pri Golem Brdu 3, 5212 Dobrovo
  • Tel.: 05 304 255
  • E-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
  • urnik: Odprto ob vikendih in ob petkih zvečer, sobota, nedelja kosilo in večerja med tednom po naročilu, zaprto v januarju.
  • sedeži: 50.
  • degustacijski meni: 6-7 hodov 25 evrov, brez pijače, kosilo 3 hodi 20 evrov.
  • vinska klet: Domača odprta vina.
  • kreditne kartice: Vse razen AE.
Deli s prijatelji