PRIPRAVA

Tudi Slovenec ve, da ni vse ista pašta

Objavljeno 05. julij 2015 14.00 | Posodobljeno 05. julij 2015 14.00 | Piše: O. C.

Na svetovnem prvenstvu v pripravi testenin se je kar 21 kuharskih mojstrov potegovalo za laskavi naslov prvaka; Matjaž Cotič je prvo mesto zgrešil za najtanjši špaget.

Matjaž Cotič.

Ni vse ista pašta in ni vseeno, kako testenine vržemo v lonec vrele slane vode in jih skuhamo. Priprava popolnih – takšnih, ki niso ne premehke ne pretrde, se ne sprijemajo, so ravno prav slane..., omake pa so seveda čisto posebno poglavje – zahteva nekaj več. Italijani vedo, da so testenine veliko več kot le hrana. Pašta je ljubezen, strast, druženje z družino in prijatelji, obred, tradicija, ki se prenaša iz roda v rod.

Priprava testenin je tako zelo pomembna, da ima celo svoje svetovno prvenstvo. In med najboljše tri kuharje na svetu se je uvrstil Matjaž Cotič. Nekdanji član slovenske kuharske reprezentance, ki je zaposlen kot vodja kuhinje v ljubljanski Gostilni dela, je zasedel drugo mesto. Delil si ga je z Vittoriem Beltramellijem iz Francije in Oscarjem Ivanom Sanchezom iz Dubaja. V Parmi se je Cotič predstavil z vonji Krasa in okusi morja, kot je poimenoval svojo jed. Gre za trofe z gamberi, kraško slanino, kravjo in kozjo albuminsko skuto ter grahovo omako.

Prvenstvo, četrto zapovrstjo, ki je potekalo pod pokroviteljstvom proizvajalca testenin Barilla iz Italije, se poklanja najljubši italijanski jedi na svetu in promociji tamkajšnje gastronomske kulture. Dogodek gosti Akademija Barilla, mednarodni center, posvečen gastronomski kulturi naše sosednje države. Sicer pa je podjetje Barilla, ustanovljeno 1877. prav v Parmi, 130 let pozneje simbol italijanskega znanja in tradicije. 

Deli s prijatelji