OKUSI SLOVENIJE

Trojka, Ljubljana

Objavljeno 21. februar 2014 19.00 | Posodobljeno 21. februar 2014 19.00 | Piše: Jože Splichal

V tem ljubljanskem lokalu ob Litostroju strežejo devet izbranih jedi po devet evrov, točijo deset piv po tri evre in ponujajo 17 viskijev po pet evrov.

Foto: Dean Dubokovič

Najin cilj je narediti socialen lokal,« pravita za svojo Trojko Marjan Babič in Bogdan Pušnik, ki sta ime izbrala po treh stvareh, ki prevladujejo v tem lokalu ob Litostroju: 10 točenih piv stane po tri evre, 17 single malt viskijev po pet evrov, izbrana ponudba devetih jedi (svinjska rebrca na različne načine, piščančje perutničke na različne načine in steak) pa stane po devet. Za kuhinjo skrbi Cerkničan Rok Tratnik, ja, tisti, ki je imel največ privržencev v lanski Gostilni išče šefa in ki je zapustil televizijski šov, ko je imel vsega dovolj.

Chef je za pozdrav iz kuhinje prinesel popečen kruh in ocvirkov namaz, izurjeni natakar pa je zraven priporočil kozarec češkega svetlega nefiltriranega piva bernard.

Strip steak, ki ga v Trojki imenujejo new york, popečejo iz pet tednov zorenega mesa iz slovenske reje, za prilogo dodajo bučke in jajčevce, popečene v ponvi s česnovim oljem in balzamičnim kisom, in postrežejo s tremi omakami: pikantno, česnovo in omako iz gorčice in hrena. Da gre laže po grlu, ponudijo irsko temno pivo porterhouse oyster stout.

Naslednji krožnik: obrana svinjska rebra, imenovana bbq ali jack daniels: devet dni starana, s 14 začimbami marinirana 24 ur, potem tri ure na 130 stopinjah, na koncu pa pred serviranjem zapečena v krušni peči, z ameriško zeljno solato (s korenjem, orehi, gorgonzolo, drobnjakom, jogurtom, kislo smetano in medom), za prilogo pa še čompe, krompir po tolminsko s skuto in ocvirki. Pravi ameriški barbecue, h kateremu so postregli še kozarec nizozemskega trapistovskega poltemnega piva: la trappe dubbel s konkretnimi sedmimi odstotki alkohola.

Pečene perutničke so seveda tudi obvezne v takih restavracijah. V Trojki jih Rok Tratnik pripravlja s česnom, papriko, soljo in poprom osem ur na 80 stopinjah, povalja v sezam in postreže z zeljno solato. Pijača: ostajamo pri pivu – benediktiner, nemško svetlo, nefiltrirano pšenično pivo.

Končali pa smo vendar vinsko, ob posladku. Na izbiro: skutna torta z jabolki, pečena brez moke in sladkorja), ki se druži z Isteničevo penino gourmet rose, ali še bolje: hišna specialiteta, gratinirane palačinke z orehi, zapečene v lončenih posodicah, s cabernet sauvignonom letnik 2012 iz briške kleti Dolfo Marka Skočaja.

Dobro je vedeti: 

  • Trojka
  • Marjan Babič in Bogdan Pušnik
  • chef Rok Tratnik
  • Litostrojska 24, 1000 Ljubljana
  • tel.: 00386(0)70 133 030
  • e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
  • urnik: med tednom od 11. do 23. ure, ob sobotah od 14. do 23., ob nedeljah zaprto
  • sedeži: 140 in 40 na vrtu
  • degustacijski meni: po dogovoru, opisani stane 30 evrov (dovolj za dva!); napovejte se
  • vinska klet: 10 vinskih etiket, 10 piv, 50 žganih pijač
  • kreditne kartice: vse razen AE
Deli s prijatelji