POLETNE JEDI

Trije recepti za jedi z jajčevci

Objavljeno 22. julij 2015 13.40 | Posodobljeno 22. julij 2015 13.42 | Piše: S. O.

Zelenjava dosega svoj vrhunec.

Najbrž se vam prvi paradižniki že barvajo in jajčevci bodo prav kmalu dozoreli, zato vam danes ponujamo musako, ki je balkanska specialiteta, in jajčevce s teletino, ki slovi kot izjemna turška jed. In še grško špinačno pito, če bi radi navdušili goste.

Musaka

Priprava: 30 minut

Kuhanje in pečenje: 70 minut

Za 6 oseb potrebujemo:

  • 2 čebuli
  • 5 mesnatih paradižnikov
  • 2 stroka česna
  • 500 g jajčevcev
  • žlico masla
  • 400 g mletega mešanega mesa
  • 1 1/4 l suhega belega vina
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja
  • po 1/2 žličke soli in belega popra
  • po 1/2 žličke suhega timijana in rožmarina
  • 2 žlici olivnega olja
  • 50 g masla
  • 4 žlice moke
  • 3/4 l toplega mleka
  • 50 g sveže naribanega sira grojerja

Čebuli sesekljamo, štiri paradižnike poparimo, olupimo in zrežemo na kocke, en paradižnik zrežemo na tanke ploščice. Česen drobno sesekljamo. Jajčevce operemo in jih po dolgem zrežemo na rezine.

Zrezano čebulo na maslu steklasto popečemo. Pridamo zmleto meso in ga rahlo rjavo popečemo. Dodamo belo vino, na kocke zrezane paradižnike, peteršilj, sol, poper, timijan, rožmarin in česen ter vse skupaj pokrito 40 minut kuhamo.

Rezine jajčevcev popečemo na olju.

image

Pečico vnaprej segrejemo na 200 stopinj.

Iz masla, moke in mleka pripravimo omako, jo začinimo in 10 minut rahlo kuhamo.

V nepregoren pekač izmenjaje nalagamo rezine jajčevcev, zmes iz mletega mesa in belo omako. Vrhnja plast naj bo iz jajčevcev in paradižnikov, po njih pokapamo belo omako in posujemo sir.

Musako pečemo približno 30 minut.

Jajčevci s teletino

Priprava: 45 minut

Kuhanje in pečenje: 50 minut

Potrebujemo:

  • 600 g majhnih jajčevcev
  • žlico soli
  • 3 čebule
  • strok česna
  • 2 mesnata paradižnika
  • 500 g telečjega plečeta brez kosti
  • žlico masla
  • 3 žlice sezamovega olja
  • 1/2 žličke soli
  • 2 noževi konici grobo zmletega črnega popra
  • 1/2 l mesne juhe

Jajčevce operemo, zrežemo na ploščice in jih pustimo posoljene stati 30 minut. Čebule zrežemo na kocke, česen zmečkamo. Paradižnika poparimo, olupimo in drobno zrežemo. Meso zrežemo na 2 cm velike kocke.

Na ploščice zrezane jajčevce splaknemo z mrzlo vodo in jih osušimo na krpi.

Maslo in olje razgrejemo v veliki ponvi. Na tej maščobi svetlo rjavo popečemo jajčevce in jih odcedimo na vpojnem papirju. Potem na maščobi steklasto popečemo na kocke narezano čebulo, pridamo narezano meso in ga hrustljavo rjavo popečemo. Dodamo česen in paradižnika, posolimo in popopramo.

Mesno juho zavremo in z njo zalijemo meso. Nato meso pokrijemo in ga pokritega 30 minut rahlo kuhamo.

Nazadnje dodamo jajčevce. Damo v pečico še za 20 minut na 180 stopinj.

K tej jedi se prilega zrnato kuhan riž.

Grška špinačna pita

Priprava in tajanje: 1 ura

Pečenje: 50 minut

Potrebujemo:

  • 300 g zamrznjenega listnatega testa
  • 1 kg špinače
  • žličko soli
  • šop mlade čebule ali 5 šalotk
  • strok česna
  • 50 g masla
  • noževo konico soli, belega popra, ščepec naribanega muškatnega oreščka
  • 200 g ovčjega sira feta
  • 4 jajca
  • 5 žlic drobtin
  • Za mazanje: rumenjak

Listnato testo odtajamo.

Špinačo operemo. V osoljeni in vreli vodi jo blanširamo štiri minute, odcedimo in grobo narežemo.

Mlado čebulo ali šalotke in česen na razpuščenem maslu steklasto popečemo. Pridamo špinačo in vse skupaj začinimo.

Jajca razžvrkljamo in jih z drobtinami in na kocke narezanim sirom zamešamo v špinačo.

Pečico vnaprej segrejemo na 200 stopinj. Pekač splaknemo z mrzlo vodo. Listnato testo zelo tanko razvaljamo in ga razrežemo na šest pravokotnikov 25 x 30 cm. S tremi pravokotniki testa obložimo pol pekača tako, da molijo testeni listi čez pekačev rob. Po testu porazdelimo špinačo, zavihamo robove testa čez nadev, nanj pa položimo preostale tri testene liste; v testeno pokrivalo zabodemo več lukenj. Pito premažemo z razžvrkljanim rumenjakom in pečemo 50 minut. 

Deli s prijatelji